Har det åbne ægteskab en fremtid?

Politikeren Ritt Bjerregaard anbefaler tilsyneladende utroskab i sin nye selvbiografi. Et emne som blev flittigt debatteret i ugens løb

Der er en særlig grund til den store virak omkring det første bind af den kendte socialdemokrat Ritt Bjerregaards selvbiografi. Det handler ikke om politik. Det handler i stedet om sex. Og så handler det måske alligevel om politik.
Der er en særlig grund til den store virak omkring det første bind af den kendte socialdemokrat Ritt Bjerregaards selvbiografi. Det handler ikke om politik. Det handler i stedet om sex. Og så handler det måske alligevel om politik. . Foto: Les Kaner.

I næste uge udkommer en bog, der allerede er blevet lanceret med så mange kioskbaskende punchlines, at anmelderne vel helt taber pusten forinden.

Vi taler om Ritt Bjerregaards erindringer.

Der er en særlig grund til den store virak omkring dette første bind af den kendte socialdemokrats selvbiografi. Det handler ikke om politik. Det handler i stedet om sex. Og så handler det måske alligevel om politik.

Ifølge BT anbefaler den tidligere minister, EU-kommissær og overborgmester i København nemlig utroskab, for det har gjort, at hun ”levede mere intenst og blev både en bedre kone og kæreste af det”.

Ritt Bjerregaard vil altså ikke blot berette om sit liv, hun vil også agitere for det åbne ægteskabs elskovsfremmende gevinster, for i et interview med Politiken forklarer forfatteren, at ”forelskelse også kan berige forholdet”.

Selvom forelskelsen altså ikke gælder den, man er gift med.

I Politiken var der et indsigtsgivende interview med Sten Hegeler herom.

Den 92 årige sexolog kan efter et langt liv med mange erfaringer på det seksuelle område slå fast, at de glade anprisninger af det åbne ægteskab ikke holder en meter i virkelighedens verden: ”Det morer jo ikke nogen at høre om, hvad den anden har været ud at lave”.

Det morede såmænd heller ikke Ritt Bjerregaard, der ifølge BT måtte kaste sig ud i overarbejde og andre selvforglemmende sysler, når hendes mand, historikeren Søren Mørch, hengav sig til udenomsægteskabelige aktiviteter.

Ritt Bjerregaard blev nemlig hjemsøgt af bedrøvelige fænomener som hjertesorg og jalousi.

Denne reaktion kunne jo være et tegn på, at det åbne ægteskab er en hæslig løgn, ligesom det kunne være et tegn på, at man er blindet i moralske anliggender, hvis man alligevel ignorerer de advarende røde lamper.

Sådan var det dog ikke for Ritt Bjerregaard. ”Vi troede ikke på gamle tiders troskabsforestillinger og tavshedskræmmeri og slet ikke på monogami,” udtaler den celebre ekspolitiker til BT, og i sin politiske karriere lagde Ritt Bjerre-gaard derfor op til et opgør med gamle dyder som pligtfølelse og kristne bud som trofasthed.

Bjerregaards kritikere indvendte, at hun heller ikke just var tynget af nogen dybere indsigt i de nævnte dyder. I Berlingske i 1990 erklærede Ritt Bjerregaards således, at ”Vorherre, Helligånden, Jesus og jomfru Maria har altid i min bevidsthed rangeret på samme niveau som nisser”.

Folkekirken står dog stadig. Spørgsmålet er så, om idéen om det åbne ægteskab også gør det, eller om det blot var udtryk for en bestemt epokes trang til turbulent selvudfoldelse?

BT har derfor spurgt en række unge mennesker, om de har lyst til at indrette deres ægteskab efter Ritt Bjerregaard og Søren Mørchs anbefalinger, men de unge mennesker finder ikke, at det åbne ægteskab klarer spærregrænsen til nutidens omgangsformer og finder slet ikke utroskab forbilledligt.

I november-udgaven af Euroman fortæller skuespilleren Peter Hesse Overgaard, hvorfor han livet igennem har haft sit far som forbillede. Engang blev skuespillerens mor meget syg i udlandet:

”Min far fortalte mig senere, at han den nat bad til Gud: 'Hvis min hustru overlever det her, så bliver jeg hos hende resten af mit liv'. Og det gjorde han.

Som ung, flot 40-årig mand kom han hjem til Danmark og havde alle karrieremuligheder åbne. FN ville have ham sendt ud igen.

Men han valgte at blive hos sin kone, selvom hun var handicappet resten af sit liv. Hun sad i kørestol og kom sig aldrig.”

På hospitalet sad andre i samme i situation, og ægtefællerne forlod dem: ”Men min far blev hos min mor. De blev sammen, til de døde. Det har altid gjort enormt indtryk, at han var i stand til at etablere det overskud og trofasthed over for sin kone og sin familie. Det har jeg taget med mig. ”

Peter Hesse Overgaard pointerer i Euroman, at hans forældres ægteskab blev til et uforglemmeligt billede på, hvad kærlighed er. Kan man sige det samme om Ritt Bjerregaard og Søren Mørchs ægteskab?

Kristian Østergaard er præst og anmelder på Kristeligt Dagblad. Han samler hver fredag op på og kommenterer en eller flere af ugens vigtigste værdidebatter