Prøv avisen
Etisk set

Etisk smartphone efterlyses

De store smartphone-producenter bliver jævnligt kritiseret for produktionsforholdene. Her demonstrerer kinesere mod arbejdsforholdene på Apples fabrikker. Foto: AFP PHOTO / Philippe Lopez

I løbet af de seneste 20 år er mere end fem millioner mennesker blevet dræbt og to millioner fordrevet af de lokale krigsherrer, der kæmper om kontrol over de strategiske mineraler, hvoraf nogle er uundværlige for fremstillingen af smartphones, tablets og andet elektronisk udstyr, skriver Klavs Birkholm

”NÅR ELEFANTER SLÅS” er titlen på en ny dokumentarfilm af Robin Wright – den amerikanske skuespillerinde, der ikke mindst er kendt for rollen som Claire Underwood i Netflix-succesen ”House of Cards”.

Nu skal hendes nye, 90 minutter lange dokumentar vises på 50 universiteter over hele USA. Den har nemlig et stærkt budskab, som Robin Wright håber kan trænge igennem til de amerikanske studerende: Du har et medansvar for din smartphone!

Filmens titel har hun (og instruktøren Mike Ramsdell) hentet i et congolesisk ordsprog ”Når elefanter slås, er det græsset, der lider”. Wright har rejst rundt i DRCongo, især de østlige og sydlige provinser, der ikke alene er hjemsted for rige forekomster af sjældne mineraler, men også skueplads for uhørt brutale krige – og de to ting hænger nøje sammen.

I løbet af de seneste 20 år er mere end fem millioner mennesker blevet dræbt og to millioner fordrevet af de lokale krigsherrer, der kæmper om kontrol over de strategiske mineraler.

Nogle af disse mineraler er uundværlige for fremstillingen af smartphones, tablets og andet elektronisk udstyr, som har touchscreen og lithium-batterier. Uden tantal (Ta), wolfram (W) og cassiterit (SnO2) er det yderst vanskeligt at producere en smartphone. Og visse af disse stoffer findes kun få andre steder i verden.

Enhver, der køber en smartphone, deltager for så vidt i opretholdelsen af de uhyggelige tilstande, hvor børn ned til syv år tvinges til at arbejde i minerne, hvor andre børn bortføres som soldater, og hvor kvinder i tusindtal voldtages af krigens militser – Wright har mødt kvinder, der havde fået seks-otte underlivsoperationer efter brutale gruppevoldtægter.

Vi ser ikke gerne, at disse mennesker begiver sig på flugt mod Europa. Så kalder vi dem ”migranter”. De skal helst blive, hvor de er. Men vi vil mægtig gerne have deres mineraler, endda uden at betale for meget for dem.

For kun få dage siden kunne Kristeligt Dagblad berette om en undersøgelse fra Humboldt-universitetet i Berlin, som viser, at tyskerne benytter deres smartphones to timer og 57 minutter om dagen – i gennemsnit! Og det amerikanske psykologforbund undersøger for tiden forskellige former for netafhængighed som mulige, behandlingskrævende diagnoser.

Der synes at være etableret en mægtig alliance mellem de congolesiske krigsherrer, samvittighedsløse globale virksomheder og den vestlige verdens forbrugere, der åbenbart har samme forhold til deres interaktive skærme, som narkomaner til deres stoffer.

Græsrodsorganisationen Global Witness har dokumenteret, at den israelske milliardær Dan Gertler, personlig ven med DRCongos præsident Joseph Kabile, var mellemmand for en række minekontrakter med skattelyselskaber i 2011. Aftaler, som angiveligt har kostet landet omkring ni milliarder kroner.

I årevis har flere græsrodsorganisationer forlangt af mobil- og tabletproducenterne, at de skal deklarere deres produkter fri for at have været i hænderne på krigsherrerne og deres militser. Men forgæves! Profitten tæller åbenbart for meget.

Selv går jeg endnu rundt med en dumbphone. Hånen fra bevidstløse omgivelser, der forveksler mode med sandhed, kan jeg bære. Men teknologiernes magt har det med at blive indlejret i samfundet: mobiltelefonen som billet, som betalingsmiddel og så videre.

Derfor mit spørgsmål: Har nogen set en etisk smartphone?

Etisk set skrives på skift af højskoleforstander og medlem af Det Etiske Råd Jørgen Carlsen, universitetslektor i etik og teknologi Klavs Birkholm, tidligere folketingsmedlem Tove Videbæk, medlem af Det Etiske Råd og universitetslektor i bioetik Mickey Gjerris og formand for Jordemoderforeningen og medlem af Det Etiske Råd Lillian Bondo