Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Helgenkåringer er det rene menneskeværk

1. maj blev afdøde pave John Paul II saligkåret. Cermonien trak tusinder af troende til Peterspladsen i Rom.- Jean-Claude Delmas/Scanpix Foto: JEAN-CLAUDE DELMAS

Der er intet kristeligt belæg for hverken at saligkåre eller helgenkåre noget menneske, hvad enten der er tale om en afdød pave eller en gadefejer, skriver pensioneret lærer Karl Maksten 

DET ER MIG ubegribeligt, at den katolske kirke opererer med et helgenbegreb og kan finde på at gøre afdøde mennesker til større helgener, end de var i forvejen. Det er jo det rene menneskeværk.

LÆS OGSÅ: Syv personer, der venter på at blive helgener

Enhver af os kender sikkert eller har kendt mennesker, som vi så op til, både på grund af deres eksemplariske levned og den måde, de handlede på over for deres medmennesker.

Det kan være den opofrende mor, der ikke skånede sig selv, for at hendes børn kunne hjælpes frem i verden, eller det kan være den eksemplariske ungdomsleder, der viste unge mennesker et strålende eksempel til efterfølgelse.

Sådanne mennesker har – uden selv at vide det – givet medmennesker i deres omgivelser et glimt af det himmelske, af noget paradisisk. Gennem disse mennesker er vi blevet beriget og har set dem som eksempler til efterfølgelse.

Med hensyn til begrebet helgen giver Grundtvig det bedste bud på, hvad man skal forstå ved en helgen. Ifølge hans salme "Helgen her og helgen hisset" betyder helgen simpelthen et Kristus-troende menneske – om det er "her" i levende live eller "hisset", når det er hensovet, uden hensyn til, om vedkommende har udmærket sig historisk ved kristelige dyder eller nådegaver, sådan som det tænkes i Romerkirken. Ud fra denne vurdering er ethvert Kristus-troende menneske – her eller hisset – en sand helgen.

I Lukasevangeliet kapitel 17, vers 9-10 giver Jesus sit bud på, hvad vi som hans tjenere skal gøre: "Mon han takker tjeneren, fordi han gjorde det, han har fået besked på? Således også I: Når I har gjort alt det, I har fået besked på, skal I sige: Vi er unyttige tjenere, vi har kun gjort, hvad vi skulle gøre."

Ud fra disse Jesus-ord er der altså intet kristeligt belæg for hverken at saligkåre eller helgenkåre noget menneske, hvad enten der er tale om en afdød pave eller en gadefejer. Det ville tjene den katolske kirke til ære og hele kristenheden til gavn, om den holdt inde med disse fuldt ud overflødige salig- og helgenkåringer.

Karl Maksten,

pensioneret lærer,

Rantzausgade 40, Aalborg