Prøv avisen

Helligdage bliver aldrig afskaffet med konservative stemmer

"Vores helligdage er i udgangspunktet kristne helligdage, fordi kristendommen er en væsentlig del af vores kulturarv. Vi konservative ønsker at vedkende os og fastholde den kulturarv," skriver Charlotte Dyremose, folketingsmedlem og kirkepolitisk ordfører for Det Konservative Folkeparti. Foto: iMAGINE - Fotolia

Det vigtigste ved, at vi har fri i helligdagene, er muligheden for at holde traditionerne i hævd, skriver Charlotte Dyremose (K)

JEG HAR MED STOR UNDREN set Ulla Tørnæs (V) udbrede det rygte, at nogen skulle have overvejet at afskaffe Store Bededag i forbindelse med den seneste måneds forhandlinger. Vi i Det Konservative Folkeparti har selvsagt siddet med ved samtlige forhandlinger. Og ikke én eneste i den konservative folketingsgruppe har hørt tale om et sådan forslag.

LÆS OGSÅ: Regering vil afskaffe helligdag

Der er derfor kun to muligheder: Enten er der tale om en and, eller også er det noget, der alene er blevet drøftet i Venstre.Og det er godt det samme. For vi konservative ville aldrig gå med til at afskaffe helligdagene. Det gælder også de helligdage, som ikke har nogen strengt teologisk begrundelse.

Vores helligdage er i udgangspunktet kristne helligdage, fordi kristendommen er en væsentlig del af vores kulturarv. Vi konservative ønsker at vedkende os og fastholde den kulturarv.

Mange danskere fejrer nogle af eller alle vores helligdage som de kristne højtider, de oprindeligt er. Det er en god grund i sig selv til at fastholde helligdagene som fridage. Men det er naturligvis noget, man kunne ordne selv, hvis det skulle være. Allerede i dag er der mange arbejdspladser, der skal bemandes i helligdagene, og her forsøger man naturligvis at tilpasse sig og tage hensyn. Det gælder også personale med en anden tro, der har andre foretrukne fridage.

NEJ, DET ALLERVIGTIGSTE VED, at vi i udgangspunktet alle har fri i helligdagene, er muligheden for at holde traditionerne i hævd. Her tænker jeg på de kristne fejringer. Men jeg tænker mindst lige så meget på alle mulige andre familietraditioner, som måtte være bundet op på, at vi alle har de samme fridage.

De faste helligdage giver venner og familie en mulighed for at gøre noget sammen hvert år på den samme dag. De giver en fællesskabsfølelse i familien og i samfundet, som er værdifuld i sig selv kristen eller ej.

Så i den henseende kan man i virkeligheden sige, at det er mindre vigtigt, om den enkelte familie går i kirke, spiser varme hveder eller bare går en tur i skoven på Store Bededag. Det vigtige er muligheden for at gøre det samme hvert år og ikke mindst at gøre det sammen, fordi alle har fri på samme tid.

Et samfund har brug for sammenhængskraft. I Danmark får vi en stor del af vores sammenhængskraft fra de kristne traditioner. Traditioner, som for nogle er hellige i en religiøs forstand og for andre blot hellige, fordi de er helliget familien.

Disse traditioner og dage er med til at binde os sammen og styrke vores familiære bånd. Det er en værdi, der ikke kan gøres op i penge. Derfor bliver helligdagene aldrig afskaffet med konservative stemmer.

Charlotte Dyremose er folketingsmedlem og kirkepolitisk ordfører for Det Konservative Folkeparti