Helveg lider af historiedemens. Kristendommen i det europæiske projekt

Europaparlamentariker Morten Helveg Petersen (R) har "doktrinære fordomme om kristendommens underkastende væsen", mener debattør
Europaparlamentariker Morten Helveg Petersen (R) har "doktrinære fordomme om kristendommens underkastende væsen", mener debattør.

Jeg takker Morten Helveg Petersen (R) for at tage debatten om Europas værdigrundlag, senest i Kristeligt Dagblad den 9. maj. Det europæiske projekt synker til bunds i eskalerende euroskepsis, hvis vi ikke holder den debat i live.

Europa blev samlet efter Anden Verdenskrig for at sikre fred og velfærd. Meget er gået godt siden Schumans tale den 9. maj i 1950. Og helt galt er det ikke gået. Endnu.

Kristendommen er irrelevant for Europas værdigrundlag i dag, insisterer Morten Helveg Petersen. Vi er blevet moderne og kan kigge fremad. Kristendommen var vist nok inspiration for de mennesker, der engang samlede Europa. Det er den ikke længere.

På sin vis er den holdning blot et eksempel på tidens historiedemens og den kulturradikale selvgodhed, der er så trendy her til lands. Men historieløshed ender gerne i mangelfuld samtidsforståelse. Vi er ”mere frie og mere moderne, end vi var, dengang kristendommen kom hertil”, siger Morten Helveg Petersen.

Åh jo, der er sket et og andet, siden kristendommen kom til Europa for 2000 år siden. Begrebet om det ”moderne menneske” kom først til et årtusinde senere, da kristne europæere spejlede sig i antikken, men samtidig erkendte distancen til denne førkristne periode.

MEN HVAD MED FRIHEDEN? Morten Helveg Petersen snakker frygtsomt om de ”resterende ægte reaktionære, som påkalder sig de gamle værdier og forestillinger om et uniformt, kristent Europa”. Hvem tænker han på? Undertegnede kan det ikke være, jeg prøvede jo at forklare det smukke i pluralismen. Schuman kan det slet ikke være. Er det monstro paven, som ifølge Morten Helveg Petersen aldrig burde have haft lov til at tale til Europa-Parlamentet?

Hvis han havde orket at folde ørerne ud, så kunne Morten Helveg Petersen have hørt pave Frans' tale til Europa-Parlamentet om Europas behov for at se ud over egen næsetip og forholde sig til den globale diversitet, der er blevet vores fælles grundvilkår.

Frans fra Sydamerika indledte talen med en kritisk reference til den ”eurocentrisme”, der plager vores ”trætte” kontinent. Hvis Morten Helveg Petersen vitterligt tror, at den katolske kirke har et konspiratorisk projekt om en kristen uniformering af kontinentet, så kunne han passelig tage en tur til Sydeuropas kyster, hvor nødhjælpsarbejdere arbejder i døgndrift for at hjælpe muslimske flygtninge i land.

Det skræmmebillede, Morten Helveg Petersen tegner, af væmmelige ”autoritære” kræfter, der vil fravriste os vor hårdt tilkæmpede frihed, har naturligvis intet med paven at gøre: Det stammer fra Morten Helveg Petersens doktrinære fordomme om kristendommens underkastende væsen. Den katolske kirke har religionsfrihed som ufravigeligt princip.

ER DET VIRKELIG nødvendigt at fremstille vores værdier om ”frihed, fordragelighed og demokrati” som ”alt andet end kristne”? Det er ikke i nogens interesse at drive en kile i skellet mellem sekulære og religiøse kræfter. Vi har brug for vedvarende dialog, der kan holde både religiøse og sekulære ekstremismer fra livet.

Der er ingen modsætning mellem kristendom og demokrati i dagens Europa. Forskellige livsanskuelser ligger til grund for vore politiske holdninger. Men når kristne europæere tager del i den politiske debat, så gør de det på samme præmisser som ikke-kristne. Morten Helveg Petersen kan jo bare kigge over på den anden side af salen, når han er på arbejde. Der sidder de europæiske kristendemokrater og laver politik akkurat som han selv - i Schumans demokratiske ånd.

Jeg kan godt få øje på farlige politiske kræfter i dag. Lad os snakke om dem, Morten Helveg Petersen, for de er ved at rive Europa fra hinanden. Men med hensyn til paven og den katolske kirke, så slap bare helt af.

Bjørn Thomassen er lektor i socialvidenskab og globale studier på Roskilde Universitet