Henrik Dahl: Der bør oprettes et ankenævn for urimelige litteraturanmeldelser

Sociologen og boganmelderen Henrik Dahl debuterede sidste år som skønlitterær forfatter. Han fik en del pæne anmeldelser, men debutromanen blev sablet ned i Information og Politiken. Nu går han til modangreb mod utroværdige boganmeldelser, som efter hans mening er en voksende tendens herhjemme

Henrik Dahl: Der bør oprettes et ankenævn for urimelige litteraturanmeldelser

Det er formentlig de færreste forfattere, der tør tage til genmæle, når de får en uretfærdig anmeldelse. For det gør sjældent forfatteren mere populær. Selveste Kierkegaard røg for eksempel ud af det gode selskab, da han gik til modangreb på datidens kulturelle godfather, J.L. Heibergs, anmeldelse af Enten-Eller. Og selvom tiden gav Kierkegaard ret, virkede det altså ikke karrierefremmende i samtiden.

Sådan er det stadig. De fleste forfattere frygter at blive sortlistet af anmelderne på de store aviser, så vil hellere finde sig i urimelige anmeldelser end at tage bladet fra munden, men der må være grænser for, hvad man skal finde sig i, siger Henrik Dahl, der nu genoptager debatten om modtagelsen af hans egen debutroman, NT, for et halvt år siden.

LÆS OGSÅ: Anmeldere: Her er de bedste bøger fra 2013

Mest kendt er Henrik Dahl som sociolog, kommentator, foredragsholder, anmelder og faglitterær forfatter, men sidste år kastede han sig altså også ud på de 70.000 favne som skønlitterær forfatter, da han udgav sin satiriske debutroman.

Spændt ventede han på anmeldernes dom. De fleste anmeldelser, som Henrik Dahl selv vil betegne som fagligt troværdige, var gode, andre nøjedes med at kalde det en bestået og underholdende skønlitterær debut, men i Information og Politiken var tonen anderledes hård.

Henrik Dahls såkaldte satire er så ubehjælpsomt skrevet, at den har kultpotentiale, skrev Informations anmelder, mens Politikens anmelder under overskriften Henrik Dahl flopper fælt som romanforfatter skrev, at debutromanen var uden litterære kvaliteter. Og i Information fulgte kulturredaktør Peter Nielsen op på den dårlige anmeldelse ved at kræve Henrik Dahl fyret som boganmelder på Weekendavisen.

Sådan vakte debutromanen også intern debat i det danske boganmeldermiljø. Og her i Kristeligt Dagblad kritiserede professor i litteraturvidenskab Nils Gunder Hansen de to kulturradikale avisers dom over Henrik Dahls debut.

For romanen var formentlig blevet rost, hvis den var skrevet af en ukendt forfatter og ikke af Dahl, som så mange er sure på i universitetsverdenen, blandt forfatterne, på den politiske centrum-venstrefløj tre kredse, som der er et vist overlap og til tider ligefrem personsammenfald imellem, skrev Nils Gunder Hansen.

Og her med et halvt års forsinkelse gør Henrik Dahl nu selv status over den behandling, han fik i efteråret af Information og Politiken med en polemisk blog på sin hjemmeside denhenrikdahl.dk, hvor han hiver Hans Scherfigs lektor Blomme frem som et billede på sine magtfuldkomne anmelderkollegaer.

LÆS OGSÅ: Flere vil møde deres yndlingsforfatter

Jeg påstår jo ikke, at min egen bog er noget mesterværk. Jeg vil selv vurdere den til et 9-tal på den gamle karakterskala. For selvom jeg har fået mange gode reaktioner på den, har jeg stadig meget at lære, men jeg synes, at der er en tendens til at lave utroværdige anmeldelser, der især går ud over forfattere, som man i forvejen ikke kan lide. Se bare, hvordan Bent Jensens nye værk er blevet anmeldt med alt fra to stjerner til topkarakter. Det virker utroværdigt, hvis en bog bliver anmeldt over hele skiven. Man må konstatere, at den biografiske metode trives i bedste velgående, selvom den anses for at være den ringeste metode, siger Henrik Dahl, der ikke kun mener, at de utroværdige anmeldelser rammer kendte mennesker, men også forfattere, der skriver bøger i andre genrer end dem, som anmelderne foretrækker.

Det svarer til at give jazzanmeldere rockplader i hånden, når finlitterære anmeldere anmelder en populærkulturel bog som min uden at tage hensyn til bogens genre og egne præmisser. Og det sker alt for ofte, siger han.

Henrik Dahl foreslår som et tankeeksperiment, at man opretter et ankenævn for unfair anmeldelser.

Jeg taler jo ikke om, at man ikke skal kunne acceptere dårlige anmeldelser og forskellig smag. Pressenævnet rejser jo heller ikke kritik af almindelig kritik, men der er opstået en magtfuldkommenhed i anmeldermiljøet, der er meget skadelig for både forfattere og avislæsere. Og ligesom man underkender bøger, der ligger uden for ens genre, lovpriser man andre bøger ekstremt meget. Jeg mistænker faktisk visse litteraturredaktører for at tro, at man på den måde skaber en mere underholdende avis, men i min optik gør det kun aviser som Information og Politiken mere utroværdige.

Er du ikke bange for, at folk bare vil opfatte dig som en forsmået forfatter, der ikke kan klare kritik?

Jeg har ikke noget imod berettiget kritik. For den kan man lære af. Jeg forholder mig bare til, at store autoriteter som Nils Gunder Hansen og sågar en medarbejder ved Information har sagt, at man gik over stregen i anmeldelsen af min bog og i hetzen mod mig som anmelder. Jeg har en kandidatgrad i film-videnskab med et speciale i den litterære genre film noir, så selvfølgelig kan jeg anmelde narrativ fiktion. Og Informations heksejagt mod mig oplevede jeg som både uretfærdig og ødelæggende for mit arbejde som forfatter og i den forstand som selvstændig erhvervsdrivende. Jeg ved, at der er flere andre forfattere, der sidder med samme frustrationer, men ikke tør rejse sig op mod lektor Blomme-typerne i det litterære miljø. Men hvorfor skal jeg finde mig i det? Og hvorfor skal andre forfattere finde sig i det?.

Men har du ikke også selv været sarkastisk mod andre som anmelder og kommentator?

Jo, jeg har været professionel spiller i medieverdenen i næsten 20 år, og i løbet af så lang tid er der ingen, der ikke kommer til at lave et par frispark eller fem. Men jeg er sjældent gået over stregen. Jeg taler jo heller ikke for, at man ikke må være satirisk, men mod, at man måler forfattere med falske vægte. I det lange løb er tiden det bedste ankenævn mod urimelige anmeldelser. Det så jeg selv, da jeg fik to stjerner af Berlingske for Hvis din nabo var en bil, som senere blev en klassiker. Det bliver min debutroman retfærdigvis aldrig. Men det ærgrer mig alligevel, at der ikke findes et litterært ankenævn. For så tror jeg, at Information og Politiken ville tabe stort.

Informations litteraturredaktør Peter Nielsen om Henrik Dahl kritik af Informantion:

Jeg har godt set hans indlæg (på hjemmesiden denhenrikdahl.dk, red), men finder det ret paterisk. Jeg har egentlig ikke lyst til at kommentere yderligere på det, andet end at han fik en æsteisk vurdering af sin roman, hvilket man som forfatter af en skønlitterær bog må forvente, og den brød han sig så ikke om. På baggrund af anmeldelsen af hans bog og hans virke som kritiker af skønlitterære værker på Weekendavisen, hvor han ikke just har brillieret som nogen æstetisk læser, men mere som sociologisk, synes jeg, at det var helt relevant at stille spørgsmålet, hvorvidt han kunne fungere som anmelder af skønlitterære bøger. Det er jeg vist langt fra den eneste, der gennem årene har undret sig over, at han har anmeldt den type bøger.

Politikens bogredaktør Jes Stein Pedersen om Henrik Dahls kritik af Politiken:

Det er selvfølgelig ikke rart at blive anmeldt negativt, men det er jo et vilkår, når man skriver bøger, at ens præstation kan få en dårlig modtagelse. Jeg synes Henrik Dahl skal glæde sig over, at hans roman også fik gode anmeldelser og se at komme op på hesten igen. H.C.Andersen blev jordet, da hans første eventyr udkom, men blev ved. Litteraturhistorien er fuld af eksempler på forfattere, som har følt sig forfulgt, misforstået eller uretfærdigt behandlede af kritikere. Henrik Dahl har selv prøvet af forvalte anmelderollen, så blodet flød. Op på hesten igen og ud over stepperne!

Henrik Dahl (f. 1960) er sociolog, foredragsholder, kommentator, anmelder og forfatter. Han har sin kandidat grad i sociologi fra Københavns Universitet, en master i filmvidenskab/kommunikation fra University of Pennsylvania og en Ph.D. fra Handelshøjskolen. Han har udover sin debutroman NT skrevet en stribe faglitterære debatbøger - blandt andet Den kronologiske uskyld og Hvis din nabo var en bil. Privat er han far til tre børn fra et tidligere ægteskab.