Herlufsholm-elever sagde i 1984, at der ikke ville være nogen skole uden straf

Gammel radiomontage gav særligt indblik i kostskolen, hvor elever accepterede, at på en skole uden konsekvenser kunne man bare gøre, hvad man ville

Radiomontagen "Uden straf – ingen skole" fra 1984 gav et særligt indblik i dagligdagen og magthierarkierne på Herlufsholm. Montagen kan høres på dr.dk.
Radiomontagen "Uden straf – ingen skole" fra 1984 gav et særligt indblik i dagligdagen og magthierarkierne på Herlufsholm. Montagen kan høres på dr.dk. Foto: Søren Steffen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix.

Det er næppe tilfældigt, at DR for nyligt har gjort en radiomontage af Christian Stentoft fra 1984 om kostskolen Herlufsholm tilgængelig for lytterne. Der står jo mildest talt blæst om den gamle skole efter TV 2-dokumentaren ”Herlufsholms hemmeligheder” blev sendt torsdag i sidste uge. Dokumentaren er blevet kommenteret med indignation og fordømmelse af høj og lav, og den prestigefyldte kostskole befinder sig nu i en shitstorm af landsdækkende vindstyrke.

Man må da også væmmes over de eksempler på overgreb, som blev fremdraget i ”Herlufsholms hemmeligheder”. Vold og chikane er forkasteligt såvel blandt kostskoledrenge som ghettodrenge, ligesom stigmatisering og letkøbte generaliseringer er lige dumt i forhold til begge grupper.