Hiroshima-dag: Hvorfor støtter Danmark verdens mest destruktive våben?

Atombomben var og er det farligste våben, som menneskeheden har frembragt. Alligevel mener den danske regering, at våbenet kan bruges som afskrækkelse. Det er ganske meningsløst, skriver Enhedslistens Christian Juhl

En sky rejser sig, kort efter at USA har kastet en atombombe over Nagasaki den 8. august. –
En sky rejser sig, kort efter at USA har kastet en atombombe over Nagasaki den 8. august. – . Foto: AP/ritzau.

Det er 72 år siden, at USA udviklede og sprængte den første atombombe i Hiroshima. Datoen var den 6. august 1945.

To dage efter sprængte de også én over Nagasaki – begge med katastrofal effekt. Mellem 150.000 og 250.000 var døde fire måneder efter sprængningen.

Enorme skader fulgte i form af deformerede børn og meget alvorlige miljøødelæggelser.

Atombomben var (og er) det farligste våben, som menneskeheden har frembragt.

Flere lande ønskede dette altødelæggende våben. Rusland, England, Frankrig og Kina fulgte.

Som protest udviklede der sig en hidtil uset stor folkelig modstand mod atomvåben – ikke mindst i USA og Europa.

Det blev anledningen til, at FN tog initiativ til en ikke-spredningstraktat i 1968, og 190 af verdens lande har tiltrådt traktaten.

Traktaten indeholder aftale om ikke-spredning, afvæbning og fredelig brug af atomteknologi. Aftalen er den vigtigste internationale aftale om ikke-spredning og destruktion af eksisterende atomvåbenlagre.

Medlemsstater, der har atomvåben, forpligter sig til ikke at sprede våbnene til andre stater og til at indgå forhandlinger om destruktionen af eksisterende våbenlagre.

Medlemsstater, der ikke har atomvåben, forpligter sig til ikke at udvikle atomvåben og til at bruge eventuelle atomressourcer til fredelige formål.

Indien, Pakistan, Israel og Nordkorea har ikke tilsluttet sig ikke-spredningsaftalen – fordi alt tyder på, at de har atomvåben og ikke ønsker at blive kontrolleret.

Siden 1945, hvor USA smed de to atombomber i Japan, er der foretaget flere end 2000 prøvesprængninger, og atomvåbenlandene råder over flere end 15.000 atomsprængladninger – nok til at ødelægge alle større byer og gøre kloden ubeboelig på grund af den radioaktive stråling.

Siden ikke-spredningsaftalen er der ikke taget nye tiltag for at begrænse atomvåben før i 2016.

Dette initiativ, som tidligere generalsekretær for FN Ban Ki-moon tog, inden han gik af, skal udmøntes i en traktat, der helt forbyder atomvåben.

Den 7. juni i år vedtog 122 lande i FN teksten til den nye traktat. Aftalen forbyder udvikling, test, produktion, lagring, overførsel, brug eller trussel om brug af atomvåben. Den sætter en ny standard og kan være starten på at fjerne verdens farligste våben. Hvis flere end 50 lande ratificerer teksten, er den gældende som FN-traktat.

Herefter består opgaven i at overbevise de lande, der har atomvåben, om at tiltræde traktaten og gå aktivt ind en systematisk og balanceret nedrustning af det forfærdelige våben.

Indtil sidste år har Danmark i mange sammenhænge støttet processer, der kan fremme nedrustning af atomvåben. Men den nuværende regering, med udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i spidsen har afvist at støtte FN og den nye traktat. Regeringen tror på, at våbenet kan bruges som afskrækkelse og som en del af Natos strategi.

Det er ganske meningsløst, og alle sejl må sættes for at ændre regeringens katastrofale politik, så de støtter dette nye visionære initiativ.

Med den stribe af ustabile ledere, som i øjeblikket har adgang til atomvåben, er der dobbelt grund til at få atomvåbnene forbudt og fjernet. I for eksempel USA og Rusland kan præsidenten på 15 minutter ud fra egen beslutning sende 2000 atomraketter af sted.

Et enkelt fatalt tryk på den røde knap i Rusland, Pakistan, USA eller Israel kan det få fatale konsekvenser for hele menneskeheden.

Alle atomvåben skal efter min mening destrueres, og Danmark skal igen sætte sig i spidsen for denne proces.

Christian Juhl er MF for Enhedslisten.