Historikere: Vinteren i Ukraine kan blive lige så brutal som i Stalins Sovjet

Der er grund til at frygte, at Rusland denne vinter vil knuse ukrainernes modstandsvilje ved hjælp af sult og kulde. For 90 år siden skete netop det, skriver to historikere

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, og hans hustru, Olena, ved et mindesmærke for de ukrainere, der døde under holodomor i 1932-1933. For nylig stemplede det tyske parlament fasen som et folkedrab.
Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, og hans hustru, Olena, ved et mindesmærke for de ukrainere, der døde under holodomor i 1932-1933. For nylig stemplede det tyske parlament fasen som et folkedrab. Foto: Handout/AFP/Ritzau Scanpix.

For 90 år siden udspillede der sig en menneskabt humanitær katastrofe i Ukraine, som i denne vinter truer med at gentage sig i en lidt anden skikkelse, men ikke mindre kynisk og brutal.

Mindst fire millioner ukrainere døde af sult i løbet af 1932-1933 – midt i noget af verdens bedste landbrugsjord. Alligevel er det den dag i dag en ret ukendt tragedie, hvis omfang og årsager normalt ikke har haft den store bevågenhed i Vesten. I årtier var sultkatastrofen et totalt tabu i Sovjetunionen og i mange kredse udenfor. I det hele taget lykkedes det at fortie og nedtone begivenhederne. I den ukrainske selvforståelse har der siden 1930’erne imidlertid ikke været nogen tvivl. Det var ikke blot et nationalt traume, det var folkemord: holodomor – sultudryddelsen.

Dette er en kronik. Kronikken er udtryk for skribentens egen holdning.