Prøv avisen
Global debat

Historisk dom: Åbning for hjælp til selvmord skaber debat

Marco Cappato, som ses i midten på billedet, er blevet frikendt af forfatningsdomstolen i Italien for at hjælpe en uhelbredeligt syg, lammet og blind mand til at begå assisteret selvmord. Billedet er taget til en pressekonference for foreningen for retten til assisteret selvmord. – Foto: Roberto Monaldo/ Lapresse/Zuma/Ritzau Scanpix

Det italienske samfund er delt og stærkt optaget af en ny dom, der vil tvinge politikerne til at tillade en form for hjælp til selvmord. Dommen gør italienerne mere frie, mener tilhængere, mens modstandere mener, at det skaber en dødskultur

Italiens forfatningsdomstol har med en historisk kendelse afgjort, at det ikke var strafbart at hjælpe en uhelbredeligt syg, lammet og blind mand til at begå assisteret selvmord på en klinik i Schweiz i februar 2017. Dommen kan nu tvinge politikerne til at komme med en ny lov på området, men sagen vækker stærke følelser i det katolske land.

De italienske biskopper opponerer kraftigt. Kardinal Gualtiero Bassetti, præsident for Cei, de katolske biskoppers konference, erklærede allerede før afgørelsen, at der kun ”tilsyneladende” er tale om en personlig frihed, hvis man giver adgang til en lovlig form for hjælp til selvmord.

”I virkeligheden baserer det sig på en utilitaristisk vision om en person, som bliver unyttig og sammenlignes med en belastning, hvis der fra lægelig side ikke er håb om forbedring, eller man ikke længere kan undgå smerten,” sagde Bassetti i følge avisen Il Tempo.

Han understregede, at ”respekten for livet” er ”et ubetinget princip”.

Budskabet fra den katolske kirke bliver understøttet af en kampagne, der har præget bybilledet i dele af landet de seneste uger. Som dagbladet Il Gazzettino har fortalt, har organisationen ”Pro Vita & Famiglia” – For livet og familien – kørt rundt med gigantiske plakater, der alle har haft overskriften ”NO Eutanasia”, nej til aktiv dødshjælp.

Organisationen, der ifølge avisen Corriere della Sera har kraftige bånd til det nyfascistiske parti Forza Nuova, har for eksempel vist et billede af en ældre kvinde med teksten: ”Maria, 78 år, har en tumor. Hun kan lade sig slå ihjel. Hvad hvis det var din bedstemor?”. En anden plakat viser en midaldrende mand i hvid skjorte og slips med rande under øjnene. ”Fabio, 48 år, er blevet afskediget. Han kan lade sig slå ihjel. Hvad hvis det var din far?”.

For modstandere af retten til hjælp til selvmord er en lovliggørelse en glidebane, der også vil åbne for aktiv dødshjælp. Efter domsafsigelsen talte generalsekretæren i Cei, Stefano Russo, om ”et samfund, der har tabt fornuftens lys”.

”Vi forstår ikke, hvordan man kan tale om frihed. Her skaber man forudsætningerne for en dødskultur,” erklærede Russo i følge telegrambureauet Agi.

Generalsekretæren mener, at Italien er blevet foregangsland på uheldig vis.

”Det er ikke normalt, at en så stærk og afgørende kendelse angående hjælp til selvmord kommer, før sagen har været igennem parlamentet. Det er første gang, at det sker, i Europa,” siger Stefano Russo ifølge den katolske kirkes avis Avvenire.

Det italienske parlament har ikke kunnet enes om en ny lov på området, selvom emnet længe har været til debat, og der ligger flere forslag på parlamentets bord. Ifølge gældende lovgivning er aktiv dødshjælp ulovlig og kan give op til 21 års fængsel. Man risikerer 12 års fængsel, hvis man hjælper nogen til at begå selvmord.

I 2017 kørte Marco Cappato den 40-årige totalt lammede og blinde mand Fabiano Antoniano, kaldet ”DJ Fabo”, til en klinik i Schweiz, hvor han begik assisteret selvmord. Han havde længe villet dø.

”Den italienske straffelov er meget klar, men på den anden side har vi en forfatning med nogle fundamentale principper om retten til selv at bestemme. Jeg har valgt at løbe risikoen, fordi jeg håber, at det kan være med til at ændre situationen,” forklarede Marco Cappato til Kristeligt Dagblad samme efterår.

Retssagen mod Marco Cappato endte i forfatningsdomstolen, som altså nu i en historisk kendelse siger, at det i nogle tilfælde, som med DJ Fabo, hvor der er tale om ”uacceptable lidelser”, ikke er ulovligt at hjælpe. Domstolen siger også i afgørelsen, at parlamentet er nødt til at tage stilling. Samtidig understreger den, at hjælp til selvmord kun kan være lovlig, hvis det foregår på en autoriseret statskontrolleret klinik, skriver avisen La Stampa.

”Fra i dag er vi alle mere frie,” erklærede Marco Cappato efter dommen i et interview med dagbladet La Repubblica. Han siger, at han har kendskab til flere end 800 syge mennesker, der venter på, at det bliver muligt at begå assisteret selvmord i Italien.

Domstolens afgørelse bliver debatteret ivrigt. Blandt andre skrev Vasco Rossi, en af landets mest populære rockstjerner på Facebook, at ”det er en fantastisk nyhed”.

”Det åbner for, at vi kan få en etisk debat. Lad os håbe, at parlamentet vil tage fat på diskussionen.”

Den prisbelønnede og anerkendte forfatter og intellektuelle Antonio Scurati, som er tilhænger af både hjælp til selvmord og aktiv dødshjælp, går i Corriere della Sera til angreb på modstanderne.

”De er ikke for livet, som de påstår med alle deres slogans,” hævder han.

”Jeg er for eutanasi, fordi jeg er for livet. Enhver, der modsætter sig individets mulighed og ret for at bestemme over sit eget liv, gør det ud fra et princip, som vil undertrykke det liv og fratage det fylde, frihed, selvstændighed og værdighed.”

Det bliver vanskeligt at få parlamentet til at vedtage en ny lov, der åbner for assisteret selvmord, for ikke at tale om aktiv dødshjælp. Mange politikere på tværs af partier er imod, og nyhedsbureauet Adnkronos skriver, at lægernes forening Amci advarer om, at deres medlemmer ikke vil være med.

Landets premierminister, Giuseppe Conte, der leder en regering med to partier, som er for en legalisering, siger i følge avisen Il Messaggero, at han forstår, hvis lægerne siger nej af samvittighedsgrunde, og at dét har de lov til.

”Jeg er ikke i tvivl om retten til livet, men jeg tvivler på, at selvbestemmelsen kan række til en ret til døden,” siger premierministeren, der er praktiserende katolik.

Spørgsmålet er, om den katolske kirke og de politikere, der tøver, nu ikke står langt fra den brede befolkning.

Meningsmålinger har igennem flere år vist en kraftigt voksende opbakning til en lovliggørelse af både hjælp til selvmord og aktiv dødshjælp. I den seneste fra instituttet SWG, der blev offentliggjort på netmediet Libero i weekenden, svarer 89 procent ja til, at de ønsker en lovgivning om aktiv dødshjælp på ”visse betingelser”.

Det fik en af landets mest populære nyhedsværter, Enrico Mentana, der er redaktør på nyhedsprogrammet Tg La7 til at kommentere:

”Skal vi ikke sige til politikerne, at de ikke har nogen grund til ikke at gøre noget.”