Prøv avisen
Debat

Hitler blev ikke demokratisk valgt

Foto: Polfoto

Det er ikke rigtigt, at Hitler blev valgt ved et demokratisk gennemført valg, og han fik heller ikke flertal, skriver Frede Vestergaard

Jeg havde lagt interviewet med Ole Jensen i Kristeligt Dagblad den 17. januar til side for at læse det senere, så derfor kommer denne kommentar først nu.

Ole Jensen kritiserer såkaldt nationalkonservative teologer og præster for at appellere til frygt med risiko for, at det folkelige flertal vælger laveste fællesnævner, og han tilføjer så, at Hitler faktisk blev demokratisk valgt, fordi flertallet havde mistet det etiske kompas. Jeg skal ikke blande mig i Ole Jensens opgør med det såkaldte ny højre. Men det er vigtigt at undgå myter.

Det er ikke rigtigt, at Hitler blev valgt ved et demokratisk gennemført valg, og han fik heller ikke flertal.

Valget fandt sted den 5. marts 1933, det vil sige en uges tid efter rigsdagsbranden den 27. februar. Dagen efter branden udstedte præsident Hindenburg et dekret, der afskaffede presse- og forsamlingsfrihed med mere. Flere tusinde kommunister, socialdemokrater, folk fra det katolske centerparti og fagforeningsfolk blev fængslet.

Det var reelt ikke muligt at føre valgkamp for nazisternes modstandere den sidste uge, og alligevel fik Hitler kun 43,9 procent af stemmerne, selvom nazisterne nogle steder stod for stemmeoptællingen. Efterfølgende fik han støtte af det nationale konservative parti og fik dermed en samlet støtte på 52 procent.

I øvrigt havde præsident Hindenburg allerede overdraget Hitler posten som kansler (statsminister) i januar 1933, efter at nazipartiet ved valget i november 1932 havde fået 33,1 procent af stemmerne.