Prøv avisen

Hitler måske snart til salg i tyske kiosker. Mein Kampf skaber debat endnu en gang

Adolf Hitler udgav ”Mein Kampf” i 1925, og bogen blev en vigtig del af det ideologiske grundlag for Tysklands nationalsocialistiske parti. – Foto: Carl de SouzaAFP.

I Tyskland er det forbudt at udbrede nazistisk propaganda, og derfor er det også forbudt at sælge Adolf Hitlers bog Mein Kampf.

Den britiske forlægger Peter McGee planlægger nu at overtræde dette forbud. Han vil udsende tre hæfter med uddrag af Hitlers bog, og hæfterne vil også indeholde kritiske kommentarer og analyser af Hitlers tekst. Det første hæfte skal udkomme den 26. januar, og det er tanken, at tyskerne skal kunne købe det i kiosker landet over.

Delstaten Bayern besidder ophavsretten til Mein Kampf, og de tyske myndigheder har meddelt, at man nu overvejer at føre sag imod Peter McGee for at forhindre offentliggørelsen.

LÆS OGSÅ: Tysk tabubrud om Hitler

Mein Kampf er ikke blot et stykke litteratur, men frem for alt et centralt symbol for nazisterne. Bogen kalder onde minder frem, meddeler den bayriske delstatsregering.

Peter McGees aktion har sat gang i en debat om, hvorvidt tyskerne er modne til at kende Hitlers værk.

Mein Kampf er en ekstremt dårlig bog. Det er på høje tid, at en bred offentlighed får mulighed for at beskæftige sig med den originale tekst, siger Peter McGee til magasinet Der Spiegel.

Bag udgivelsen står ikke alene Peter McGee, men også adskillige velrenommerede personer som for eksempel historikeren Hans Mommsen og lederen af Centret for Forskning i Antisemitisme, Wolfgang Benz.

FLERE KENDTE PERSONER støtter også offentliggørelsen.

Det er ikke politisk klogt fortsat at beskytte tyskerne imod Hitlers bog. Der er tale om en formynderisk, pædagogisk iver, som man kun kan have, hvis man ikke har tillid til folkets evner til at dømme, siger for eksempel Barbara Zehnpfennig, der er professor i politik ved universitetet i byen Passau. Hun har selv offentliggjort to meget roste analyser af Hitlers værk.

Bayern mister under alle omstændigheder snart muligheden for at hindre udbredelsen af Hitlers bog, for delstatens ophavsrettigheder til værket udløber i år 2015.

Det er Bayerns finansministerium, der administrerer ophavsrettighederne til Mein Kampf, men selv i regeringen er der personer, der ønsker, at teksten offentliggøres. Den liberale videnskabsminister, Wolfgang Heubisch, har længe krævet, at folk skal kunne købe Mein Kampf i en bog sammen med et vedhæng, der rummer en videnskabelig og saglig kommentar til teksten.

Det er vigtigt for at hindre, at charlataner og nynazister bemægtiger sig dette skændselsværk, når delstatens ophavsret er udløbet, siger Wolfgang Heubisch til avisen Süddeutsche Zeitung.

Samme mening har avisen Die Welt, der finder det anstødeligt, at bogen stadig er forbudt. Det er ærgerligt nok, at lige netop Hitlers pamflet, en dårligt skrevet og forvirret bog, på grund af myndighedernes stive holdning skulle få en aura af at være forbudt bog. Det er ikke nogen skandale, at bogen offentliggøres. Det er derimod en skandale, at det har varet så længe, skriver avisen i en kommentar.

dachs@k.dk