Prøv avisen

Hjemløshed. På tide at tage problemet alvorligt

Problematikken med de udenlandske hjemløse er den triste bagside af den ellers meget positive politik om åbne grænser i EU. Alle EU-borgere er i deres gode ret til at krydse grænser i forsøget på at finde nyt job og nye muligheder. Men hvis forsøget mislykkes, er der intet sikkerhedsnet, der griber disse borgere, og det er et kæmpe problem, som vi må forholde os til i EU. Hjemløshed er ikke længere et nationalt anliggende, men en fælles EU-sag, skriver Britta Thomsen (S).

Efterårsstorme, regn og rusk får hjemløse i København, Bruxelles og mange andre europæiske storbyer til at krybe sammen i metronedgange, trappeskakter og under halvtage. Vinteren er lige om hjørnet, og jeg får deja-vu.

Igen i år sidder jeg og skriver debatindlæg om, at vi må skride til handling og forhindre, at danske og europæiske hjemløse endnu en vinter overlades til den bidende kulde. Det er klart, at det som politiker må give anledning til eftertanke. I Europa-Parlamentet var jeg så sent som dette efterår med til at få vedtaget et forslag om en fælles EU-strategi for hjemløshed, og jeg har ved flere andre lejligheder været med til at sætte fokus på problemet. Men vi bliver nødt til at få sat skub i processen, for ellers kommer det til at koste menneskeliv.

I denne uge kunne man læse både i Kristeligt Dagblad og i Politiken, at humanitære og kirkelige organisationer opfordrer staten til at tage vare på de mange udenlandske hjemløse, som lever på gaden i Danmark uden ret til hjælp, omsorg eller en varm seng på et herberg.

Problematikken med de udenlandske hjemløse er den triste bagside af den ellers meget positive politik om åbne grænser i EU. Alle EU-borgere er i deres gode ret til at krydse grænser i forsøget på at finde nyt job og nye muligheder. Men hvis forsøget mislykkes, er der intet sikkerhedsnet, der griber disse borgere, og det er et kæmpe problem, som vi må forholde os til i EU. Hjemløshed er ikke længere et nationalt anliggende, men en fælles EU-sag.

Vi må i EU stå sammen om at hjælpe de EU-borgere, der rammes allerhårdest af krisen og de deraf følgende ringe jobmuligheder.

Det skal imidlertid ikke forhindre Danmark i at gå foran som det gode eksempel med en progressiv politik på området.

Med det kommende formandskab har vi samtidig en oplagt chance for at forhindre, at vi i de kommende vintre skal føle dårlig samvittighed over frysende hjemløse i Europas gader.

Britta Thomsen (S)
medlem af Europa-Parlamentet
Rue Wiertz 60, Bruxelles