Hjernen er virkelig et vidunder

På en måde gør Peter Lund Madsen i sit program ”Hjernekassen” alle uger til hjerneuger. I denne uge endog også på DR K i ”Mesterhjerner” (3:5)

Indeværende uge 11 er udnævnt til at være hjernens uge. Temaet for 2017 er ”Den talentfulde hjerne”. At ugen er udset til at danne en særlig tidsramme omkring mange forskellige aktiviteter i form af foredrag, konferencer og møder på især landets universiteter er ikke direkte blevet omtalt i tv.

Indirekte har der dog været tale om en række udsendelser, som har fået programlægningen til at tage sig ud som en temauge. Eksempler fra mandag: DR 1 Dokumentar: ”Børnene på psyk” og sidste afsnit af den engelsk-svenske krimiserie ”Wallander”.

Politikommissær Kurt Wallander lægger i skuespilleren Kenneth Branaghs skikkelse krop til, hvordan alzheimers kan udarte sig, som den såkaldte neurodegenerative sygdom den er: Hjernefunktionerne svigter. Korttidshukommelsen bliver upålidelig. Det ellers genkendelige bliver fremmedartet.

Afsnittets titel var på engelsk ”The Troubled Man”, på dansk svagt oversat til ”Den urolige mand”. Kurt Wallander var ikke alene urolig, han var rædselsslagen og i en af de sidste scener helt ude af sig selv. Hans tilværelse var brudt op i usammenhængende nu’er og meningsløst fragmenteret.

Under en sidste kraftanstrengelse lykkedes det dog den hårdt ramte mand at afklare uklare forhold bag et tragisk familiedrama, der skyldtes storpolitiske problemer under den kolde krig. Mistillid og misinformation stormagterne imellem fandt paralleller i det private og personlige.

Parallelle udviklingsmønstre styret fra forskellige hjerneevolutionære udgangspunkter blev på en næsten munter måde beskrevet i tirsdagens udgave af P1’s ”Videnskabens verden”. Heraf fremgik, at hjerneforskeres studier af krager, skader, alliker og ravne har givet overraskende ny indsigt.

Kragefugle er helt forskellige fra, men på niveau med, såkaldte menneskeaber. De er drilagtige, legesyge og lærevillige. De er hensynsfuldt sociale. Med et for mig nyt begreb: theory of mind, vil det sige, at kragefugle har en idé om, at andre kan tænke, ligesom de selv kan tænke.

Det virkeligt interessante var en påvisning af, at ensartet udvikling af liv kan opstå ud fra stærkt divergerende forhold. Det kan føre til håb om genkendeligt liv på fremmedartede kloder!

På en måde gør Peter Lund Madsen i sit program ”Hjernekassen” alle uger til hjerneuger. I denne uge endog også på DR K i ”Mesterhjerner” (3:5). Det var tirsdag aften herfra, jeg hentede overskriften til disse spalter: ”Hjernen er virkelig et vidunder” udbrød Peter Lund Madsen, da han sammen med skuespilleren Lars Mikkelsen satte sig for at demonstrere, hvori hukommelseskunst består:

Det gælder for skuespilleren om ”at se det for sig i billeder på et indre plan, inden man siger det”. Jeg kunne her godt lide forestillingen om, at vi er lagerforvaltere i hukommelsens lagerhaller. Når det med alderen måske går lidt langsomt med at huske, så kan det trøsterigt undskyldes med, at der er blevet et større og større lager at holde rede på.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder.