Hjælp de hjemløse migranter

Det har sociale konsekvenser, at der er fri bevægelighed i EU, skriver sekretariatschef for Missionen blandt Hjemløse

Homeless
Homeless. Foto: .

Der er langt fra Christiansborg til en kold bænk, og derfor inviterede Missionen blandt Hjemløse, Kirkens Korshær, Projekt Udenfor og Hovedstadens Røde Kors socialminister Karen Hækkerup (S) til dialog om hjemløse migranter. Vi ønsker en dialog om, at Danmark skal tage ansvar og hjælpe de mennesker, der nu engang opholder sig i landet.

LÆS OGSÅ: Organisationer: Situationen for hjemløse migranter er uholdbar

Men svaret var et klart nej. I nyhedsudsendelsen 21 Søndag på DR 1 den 8. januar hørte vi igen en historie om, hvordan vi i Danmark tillader os at behandle vores medmennesker.

Et dansk rengøringsfirma lovede rumænere fast løn, kost og logi, men i stedet fik de ingen løn, ingen mad og et hus uden vand, varme og el og med rotter pilende hen over gulvet. De gjorde rent i 19 timer i træk og måtte spise gamle madpakker fra skolebørn, fordi de ingen løn fik.

Er det rimeligt? Er det sådan, vi i Danmark skal behandle vores EU-medborgere?

Nej, det er selvfølgelig ikke rimeligt, og det er jeg sikker på, at langt de fleste danskere vil være enige med mig i.

Alligevel oplever jeg en samfundsretorik, der beskriver østeuropæerne som samfundsnassere, der kun kommer til Danmark for at få del i vores velfærd og kontanthjælp. Tjah, som det er i dag, er det bedre at være hjemløs i Danmark end arbejdsløs i for eksempel Bulgarien. Så hvis vi hjælper flere ja, så kommer der bare flere hertil, da det så er endnu bedre at være i Danmark, som en skrev i et debatindlæg efter kronikken i dagbladet Politiken den 13. december, som blandt andre Missionen blandt Hjemløse stod bag. Men de rumænere, vi så i 21 Søndag, kom ikke til Danmark for at få del i vores gratis lægehjælp, kontanthjælp og øvrige fordele ved velfærdssystemet. Nej, de kom til Danmark, fordi de blev inviteret og lovet fast arbejde og et bedre liv.

21 SØNDAG PÅVISTE, at danske virksomheders invitationer til østarbejdere kan have sociale konsekvenser. Familien var så heldig, at den havde mulighed for at låne penge til billetten tilbage til Rumænien, men den mulighed har andre ikke. De er overladt til sig selv. De er overladt til den kolde bænk i parken. Og netop derfor har vi som samfund et ansvar.

Hos Missionen blandt Hjemløse møder vi problemerne, og vi ved, hvordan vi kan hjælpe de østeuropæiske hjemløse. Netop derfor vil jeg atter opfordre socialministeren til at mødes med os over en kop kaffe.

Vi må have en dialog om, at det har sociale konsekvenser, at der er fri bevægelighed i EU. Vi er glade for, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil se på sin del af problemet, men det er ikke nok. Det er ikke kun et beskæftigelsesproblem, men i høj grad også et socialt problem.

Hos Missionen blandt Hjemløse anerkender vi, at det er problem, der skal løses på EU-niveau. Men derfor skal vi ikke lade stå til og bare lade tingene ske, indtil EU får løst problemet. Vi skal være foregangsland, og med formandskabet det næste halve år har vi en oplagt mulighed for at præge resten af EU. De er her nu, og derfor må vi også tage debatten nu!

Derfor en kraftig opfordring fra Missionen blandt Hjemløse til Karen Hækkerup: Kig din kalender igennem igen, så vi kan komme i gang med at løse et meget væsentligt problem blandt hjemløse i Danmark. Det er vores ansvar.

Mia Sørup er sekretariatschef for Missionen blandt Hjemløse