Hold øje med nyheder i ly af corona

Det er en overdrivelse at sige, at coronavirussen for alvor har fået fat i Danmark. Men virussen har for alvor fået fat i nyhedsstrømmen

Medierne er gået coronavirus-amok, og så er det godt, man har Jonatan Spangs ”Tæt på sandheden”-show på DR2, hvor han går efter "den lukkede, magtfuldkomne totalitære regering".
Medierne er gået coronavirus-amok, og så er det godt, man har Jonatan Spangs ”Tæt på sandheden”-show på DR2, hvor han går efter "den lukkede, magtfuldkomne totalitære regering". Foto: DR.

Udvælgelse og prioritering. Det er det, det handler om for et nyhedsmedie. Hvilke nyheder er vigtigst? Hvad er det for historier, man vil bruge ressourcer på at udforske? Det er en overdrivelse at sige, at coronavirussen for alvor har fået fat i Danmark. Så mange smittede er der trods alt ikke. Men virussen har for alvor fået fat i nyhedsstrømmen. Corona ejer toppen af nyhedsbilledet i disse dage.

Ikke uden grund, selvfølgelig. Nu begynder den almindelige dansker også at mærke forholdsreglerne mod smittespredning. Der er fra højeste sted udstedt advarsler mod kram, kys og håndtryk. Håndsprit og hudsult går hånd i hånd. Rundt omkring aflyses gymnastik-opvisninger og gallafester, men ikke identitetspolitikken, hvor et manglende håndtryk åbenbart er langt farligere end alternativet: et venligt blik, et fistbump eller en namastehilsen, som prinsesse Benedikte brugte i Herning forgangne uge.

Der følger en vis immuniseringseffekt med så alvorlig en sundhedstrussel. Hvem spørger til endnu en læk i Finansministeriet, når statsministeren i egen høje person lægger ansigtet i alvorlige folder for at redde nationen fra den visse død? Hvem går hårdt til kammerateriet i Socialdemokratiets udligningsudspil?

Så er det godt, man har satiren. På DR 2 er Jonatan Spang godt i gang med endnu en omgang ”Tæt på sandheden”. Han lægger ikke fingrene imellem over for ”den lukkede, magtfuldkomne totalitære regering”, som han kalder den. Netop forhandlingerne om udligningsreformen fik en omgang i sidste uges program. At forhandle udligningsreform med social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) var som at spille Matador med et barn, der hele tiden laver reglerne om, lød det fra Spang. Alternativet (resterne af partiet, altså) fik en omgang, ligesom klimaminister Dan Jørgensens flyverskjul – og selvfølgelig corona.

Et besøg hos Seaborg Technologies faldt sært udenfor. Spang mødte op i fuld sikkerhedsmundering hos det lille firma, som arbejder med at udvikle saltreaktorer. Da han tog regnjakken af, holdt satiren op. Firmaet arbejder på inden for nogle år at udvikle en prototype på en saltreaktor, der vil kunne levere ufarlig og klimavenlig energi. Når virkeligheden er vild, må satiren være vildere – og helt fast i genren. Seaborg faldt udenfor, men ”Tæt på sandheden” holder ellers satirefanen højt. Det er værd at se med, når Spang spænder ”apokalypsens ryttere foran satirevognen og rider igennem ugens historier”, som det hedder i programomtalen.

I denne uge kommer sikkert endnu mere corona hos Spang og i mediebilledet i øvrigt. Men forhåbentlig er der også vakse journalister, der holder øje med, hvad der går under radaren, når alle taler om virus. Hvor er den ubehagelige nyhed, en styrelse eller en virksomhed slipper ud i ly af sygdomsfrygten? Og hvad er det egentlig, der sker i Finansministeriet for tiden

Birgitte Stoklund Larsen er generalsekretær i Bibelselskabet.