Hollandsk historiker: EU er blevet Tysklands erstatningsreligion

Europa skal være stærk udadtil og blød indadtil, mener den hollandske historiker René Cuperus, der vil redde Europa fra både nationalister og føderalister

"Det er netop fordi,  vi skal passe på Europa, at vi ikke skal forhaste os  med et stort, overnationalt spring fremad," siger den hollandske debattør og historiker, René Cuperus. Foto: Clingendael Institut
"Det er netop fordi, vi skal passe på Europa, at vi ikke skal forhaste os med et stort, overnationalt spring fremad," siger den hollandske debattør og historiker, René Cuperus. Foto: Clingendael Institut.

René Cuperus er ikke ”EU-skeptiker”. Den hollandske historiker og specialist i international politik er tværtimod overbevist om, at forestillingen om at spole tiden tilbage til før Rom-traktaten blev vedtaget i 1958 er ”en historieløs forenkling”.  

Men han er heller ikke ”EU-tilhænger”. I hvert fald ikke med den næsten hellige gejst, som han mener opfylder supereuropæerne og deres drøm om den ”stadig tættere union”, der har været pejlemærket, siden udtrykket blev skrevet ind i Rom-traktaten.