Hollywood-profeten Morgan Freeman

Morgan Freeman har spillet Gud. Det gjorde han ikke i ”The Story of God”, men han optrådte som profet. Ikke for en bestemt religion, men for den religiøse enhed, skriver Jesper Bacher.

Skuespilleren Morgen Freemann spurgte i udsendelse til de religiøse skabelsesberetninger.
Skuespilleren Morgen Freemann spurgte i udsendelse til de religiøse skabelsesberetninger. . Foto: Fox Networks Group Content Distribution/DR.

Skuespilleren Morgan Freeman har haft mange glansroller. Hans særlige blik og karakteristiske stemme slipper ikke publikum. Ja, Morgan Freeman har endog spillet Gud på film. Det var i ”Bruce den almægtige”, ikke nogen storfilm, men rollen kunne ifølge sagens natur dårligt være større. Her optræder Morgan Freeman som Vor Herre i kridhvidt jakkesæt med alvidende smil og mild belæring.

Uden for filmen spiller Morgan Freeman, så vidt vides, ikke Gud, men spørgsmålet om Gud har ikke sluppet ham. Det kunne man se i den amerikanske serie ”The Story of God”, Historien om Gud eller Guds historie, som tirsdag aften blev vist på DR K under den danske titel ”Begyndelsen på det hele”. Den danske titel skyldtes, at Morgan Freeman i første afsnit spurgte til de religiøse skabelsesberetninger og oprindelsesmyter.

Man er vel Hollywood-stjerne, så Morgan Freeman fløj verden ret rundt i et privat jetfly. Snart var han i Jerusalem, så i Kairo, så i Vatikanet, siden i Australien, ved Gangesflodens bred og Mayatemplernes fod.

Alle steder mødte han eksperter, arkæologer, videnskabsmænd og troende mennesker, som fortalte om deres forestillinger, og Morgan Freeman lyttede interesseret, mens han prøvede at uddrage essensen.

Han besøgte udgravninger af verdens ældste byer, hvor der fandtes spor af religiøse ritualer og spurgte sig selv, om det var Gud, som stod bag civilisationen eller civilisationen, som skabte vores tro på Gud. Det var i hvert fald åbenlyst, at religionen ofte havde tjent til at civilisere og disciplinere mennesker og dermed skabe det fællesskab, som gjorde det muligt at leve i større samfund. Fra de ældste tider har mennesker været religiøse og forholdt sig til Gud og guder. Gad vide, om man overhovedet kan bygge en civilisation på rendyrket ateisme? Det er der vist ingen eksempler på, men ateisterne kan bygge på de religiøse fundamenter.

Nuvel, også ateisterne er såmænd religiøse på deres egen trøstesløse måde.

Morgan Freeman nøjedes ikke med at stå spørgende på sidelinjen, han deltog i en Maya-ceremoni og sendte et lys ud på Gangesfloden.

Man så ham også til gudstjeneste i barndomskirken i Greenwood, Mississippi, hvor drengen Morgan havde tænkt – som mange andre før ham – at hvis Gud skabte verden, hvem skabte så Gud? Det lyder nu mere kløgtigt end det er. Logik er en god tid, men overført på Gud kommer logikken til kort. Det turde egentlig være ret logisk, hvis Gud altså er mere end vores påhit.

Morgan Freeman har spillet Gud. Det gjorde han ikke i ”The Story of God”, men han optrådte som profet. Ikke for en bestemt religion, men for den religiøse enhed. Således proklamerede han til slut: ”Det er mit inderlige håb, at folk vil åbne deres hjerte og sind og indse, at vores tro ikke behøver at skille os. Tværtimod kan den forene os. Den kan gøre det muligt for os at udrette enestående ting.” Måske skulle Morgan Freeman kigge lidt grundigere på religionerne.

Også babelsbyggere ville udrette enestående ting.

Jesper Bacher er sognepræst.