Homoseksuelle blev udskammet under aids-epidemien. Nu kan historien gentage sig

Homofobiske kommentarer om abekopper giver mindelser om stigmatiseringen af homoseksuelle under og efter aids-epidemien, skriver Kasper Enevoldsen, der selv er homoseksuel

Abekopper er sjældent set i Europa, men i maj fandt man det første tilfælde i Danmark. Verdenssundhedsorganisationen WHO erklærede i juli abekopper for en global sundhedskrise.
Abekopper er sjældent set i Europa, men i maj fandt man det første tilfælde i Danmark. Verdenssundhedsorganisationen WHO erklærede i juli abekopper for en global sundhedskrise. Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix.

”Bøssekopper”. ”Kan man blive vaccineret mod LGBT+?”. ”Vi må sætte hårdt ind i disse miljøer! Det er jo urent som bare…”. ”Det [abekopper] er snarere sendt fra himlen, Guds vrede på mænd, der ligger med mænd.”

Dette er blot nogle af de kommentarer, jeg mødte, da jeg forleden bevægede mig gennem kommentarsporet på diverse Facebook-opslag, hvor emnet var abekopper.

Kommentarerne er ikke bare dødtriste, de er også dybt homofobiske. Og ud fra kommentarerne skulle man næsten tro, at det kun er homoseksuelle mænd, der kan blive smittet med abekopper. Men det er faktuelt forkert. Det er ikke andet end et tilfælde, at abekopper har ramt homoseksuelle mænd først i Europa og Danmark. Så hermed en lille påmindelse: Abekopper er ikke en homovirus – den kan ramme alle.

Det mest bekymrende ved ovenstående kommentarer er den stigmatisering, de potentielt kan føre med sig. Homoseksuelle mænd har historisk set været en udskammet og stigmatiseret gruppe, særligt under aids-epidemien i 1980’erne og 1990’erne. Hvis ikke vi siger fra, er jeg bange for, at vi ender med at stigmatisere homoseksuelle mænd på nøjagtig samme måde som dengang.

Under aids-epidemien var det også homoseksuelle mænd, der blev ramt af hiv-smitte og aids først, og der gik ikke lang tid, før det blev døbt ”bøssepesten” i medierne. Til dags dato forbinder mange stadig hiv-smitte og aids med homoseksuelle mænd, selvom vi ved, at det også rammer andre grupper i samfundet, herunder heteroseksuelle.

Denne gang skal vi gøre det bedre. Virus skelner ikke mellem seksualitet, køn eller hudfarve. Det ved vi. Derfor har vi alle et kæmpeansvar for at sige fra over for nedsættende bemærkninger og kommentarer som dem, jeg har opremset. Vi er nødt til at stoppe op og tænke os om en ekstra gang.

Stigmatisering af homoseksuelle mænd – og andre LGBTQ+-grupper – findes stadig. Men vi skal absolut ikke have mere af den. For stigmatisering er lig dårligt selvværd og mistrivsel. Derfor skal vi væk fra ovenstående kommentarer, der er rodfæstet i en dyb og skadelig homofobi.

Der er snart Copenhagen Pride. Ovenstående er et bevis på, at der stadig er meget kæmpe for. Kampen mod homofobi og snæversynethed fortsætter.

Kasper Enevoldsen er cand.scient.pol., politisk medarbejder og homoseksuel.