Prøv avisen

Hospice er også holdning

AKTIV DØDSHJÆLP: Der er ingen som helst grund til at tænke på euthanasi, når vi er ved at udbygge hospicebehandlingsfilosofien i Danmark

Tak til Kristeligt Dagblad for en klar og konsekvent leder den 29. september (»Nej til dødshjælp«). Skrækscenariet om de sidste tider inden døden med smerter, almen sløjhed, angst og total hjælpeløshed, præger mange mennesker. Var det så ikke bedre at slippe herfra med en overdosis sprøjtet ind i kroppen?

Nej! For svaret på det ovenstående uhyggebillede hedder hospice. I et hospice kan man lindre, det vil sige give smertestillende mid- ler, så man for eksempel er lindret fra halsen og nedefter, mens hovedet er klart (hvis den syge ønsker det på den måde). Man kan modvirke den ulidelige kvalme, der ofte plager; ligeledes har man nu også pålidelige midler mod en kløe, der kan gør én desperat

Med hensyn til angst som er ganske forståelig, hjælper det at få sat ord på den følelse over for en sygeplejerske, som med indfølingsevne forstår at hjælpe, og som kan deltage i en åndelig samtale, hvis patienten ønsker det. Hjælpeløsheden, som vi jo alle nødig vil se os selv i, skal kompenseres med simple hjælpemidler og i øvrigt værdig behandling.

Som bekendt er der kun få hospicepladser i Danmark. Derfor er det på sin plads at fremhæve, at hospice ikke nødvendigvis er en bygning, men en holdning der praktiseres på sygehusafdelinger, i hjemmet, på plejehjem og så naturligvis på hospice. Man skal endelig ikke tage varsel af enkeltstående oplevelser men se, hvad der sker på hele feltet omkring hospice.

Der er ingen som helst grund til at tænke på euthanasi, når vi er ved at udbygge hospicebehandlingsfilosofien i Danmark

Arne Skipper,

overlæge,

stifter af Hospice-foreningen på Fyn