Hvad er forhærdelse?

Der hviler forhærdelse over en del af Israel…

Paulus’ Brev til Romerne 11, 25

”Forhærdede tidsel-gemytter, så stive som torne og støtter.”

Det er Brorson, som skriver sådan i en julesalme. Ofte synges disse linjer nok uden nærmere omtanke, men hvad er det dog, Brorson sigter til?

I Anden Mosebog hører vi om de 10 plager. Situationen er den, at Moses har fået til opgave at føre Israels folk ud af trældommen i Egypten. Problemet er bare at få faraoen til at give grønt lys. Den ene plage efter den anden rammer egypterne, men faraoen vil ikke. Han forhærder sig. ”Vand til blod og frøers mængde, myg dernæst Egypten trængte.” Men lige meget hjalp det. Egyptens troldmænd var klar over, at det var Guds finger, og det er i sig selv tankevækkende. ”Men Farao gjorde sig hård og ville ikke høre på dem”, hedder det i Anden Mosebog 8, 15.

Så når vi frem til den sjette plage, og nu er formuleringen en smule anderledes: ”Men Herren gjorde Farao hård, så han ikke hørte på dem”, hedder det nu i Anden Mosebog 9, 12. Så er vejen blokeret. Nu er der ikke længere nogen vej tilbage.

For landet Israel er det foreløbig sådan, at en del forhærder sig, så folk ikke tager imod det, som kommer fra Gud. Sådan er det også for størstedelen af den danske befolkning. Foreløbig vil de fleste ikke høre, selvom kaldet lyder nok så tydeligt.

Men kan det gå sådan, at det foreløbige en dag erstattes af det evige? Kan det ende med den utilgivelige bespottelse af Helligånden?

Adolf Eichmann var hjernen bag jødeforfølgelsen under Anden Verdenskrig. I 1962 blev han arresteret, og mens han sad i fængsel, blev han opsøgt af den canadiske præst William Hul. Hans mål var at få Eichmann til at angre og tage imod tilgivelsen fra Gud. Men Eichmann sagde nej: ”Jeg har ingen synd. Jeg har intet at bekende. Jeg angrer intet. Hvad skal jeg med en forsoner, når der intet er at forsone?”, var hans svar, og med den holdning er forhærdelse en kendsgerning.

Men stadig lyder kaldet, og så længe Gud vil det, er der mulighed for at skifte kurs. Selv for en Eichmann.

Frede Møller er pastor emeritus.

"Ordet" er Kristeligt Dagblads daglige bibelrefleksion.