Hvad har Gud travlt med her hos jer?

Kom med i menighedsrådet i dit sogn og find ud af, hvad Gud har travlt med hos jer, opfordrer biskop over Lollans-Falsters Stift Steen Skovsgaard

Biskop Steen Skovsgaard opfordrer til at stille op til menighedsrådet - for sognenes skyld, for det kirkelige livs skyld og for egen skyld.
Biskop Steen Skovsgaard opfordrer til at stille op til menighedsrådet - for sognenes skyld, for det kirkelige livs skyld og for egen skyld. Foto: Leif Tuxen.

SPØRGSMÅLET i overskriften fik jeg forleden af en ung præst og teolog, som besøgte mig i bispegården. Spørgsmålet var både lidt uventet og usædvanligt, men ved nærmere eftertanke var det et spændende oplæg til en samtale og til eftertanke. For vi er så vant til at spørge: Hvad laver du? Hvad har du travlt med for tiden? Men for ham var det vigtigt at have øje for, hvad Gud havde travlt med eller gang i.

LÆS OGSÅ: Kandidater til menighedsrådsvalg hænger ikke på træerne

Efter at have tænkt mig lidt om, kunne jeg da også nævne en hel del. For selvom vi har krisetegn, og der tales meget om afvikling og affolkning fra Lolland og Falster, så er der alligevel masser af lys og håb over vore øer, og hvor man godt kan tale om, at Gud har travlt.

Vi kan blandt andet pege på alle de lys, som brænder rundt omkring i de mange kirker og præstegårde i form af masser af engagerede mennesker. Som biskop er det fantastisk at komme rundt enten på visitats eller bare på besøg eller som almindelig kirkegænger. Her kan man opleve en omsorg, kærlighed, stolthed og glæde over kirkerne og kirkegårdene, og se, hvordan der lægges mange kræfter i det lokale kirkelige arbejde. Det gælder ikke mindst i de mange menighedsråd. De er ganske enkelt folkekirkens rodnet. Det er sikkert også derfor, at de kaldes menighedsrødder!

LÆS OGSÅ: Valg og kald til arbejdet i menighedsrådet

NETOP menighedsrådene er vigtige at være opmærksomme på i den kommende tid, hvor der skal være menighedsrådsvalg. For tiden er der orienteringsmøder rundt om i sognene, og jeg vil varmt anbefale og opfordre ethvert folkekirkemedlem til at møde op til sit lokale menighedsråds orienteringsmøde. Prøv på dette møde at spørge menighedsrådet og hinanden, hvad Gud har travlt med her i sognet!

Og hvis der senere skulle lyde en opfordring til at stille op til det kommende menighedsråd så tag imod den! For sognets skyld, for det kirkelige livs skyld og for din egen skyld. Det er nemlig inspirerende og givende at sidde i menighedsrådet. Man har stor indflydelse og forvalter mange penge, men frem for alt er det meningsfuldt at være med til at tænde lys og håb i kirke og sogn. At være med til at arbejde for menighedens liv og vækst.

Og så kan jeg citere et menighedsrådsmedlem, som udtrykte det på denne måde, da jeg var på visitats: De ville stå i kø, hvis de vidste, hvor sjovt vi har det!.

Så mød op, lyt, spørg og vær med og oplev selv, hvad det er, som Gud har travlt med hos jer!

Steen Skovsgaard er biskop over Lolland-Falsters Stift