Hvad mænd dog tænker på - det er ikke altid lige opbyggeligt!

Det må have været en prøvelse at åbne avisen i afvigte uge, hvis man hedder Esben Lunde Larsen (V), Carl Holst (V), Michael Dyrby eller Manu Sareen (R)

Det vakte respekt, da TV 2's nyhedsdirektør, Michael Dyrby, i denne uge efter en affære ikke blot angrede sit fejltrin, men også fordømte sin egen fadæse
Det vakte respekt, da TV 2's nyhedsdirektør, Michael Dyrby, i denne uge efter en affære ikke blot angrede sit fejltrin, men også fordømte sin egen fadæse. Foto: Keld Navntoft/Scanpix.

Uge 46 var en dårlig avisuge. I hvert fald hvis man hedder Esben Lunde Larsen (V), Carl Holst (V), Michael Dyrby eller Manu Sareen (R). Det må have været en prøvelse for d'herrer at åbne avisen i afvigte uge.

Indtil for få dage siden havde offentligheden således et billede af uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen som en kompetent, kyndig og karakterfuld politiker.

Men nu undrer Kristeligt Dagblad sig på lederplads over, at Esben Lunde Larsen putter med sin tid på Dansk Bibel-Institut: ”Hvorfor ikke kaste sig ind i debatten og nuancere synet på den kirkelige højrefløj, så det står klart, at ikke alt er som i Hans Kirks 'Fiskerne'?”.

Ekstra Bladet har samtidig afdækket, at Esben Lunde Larsen som teologistuderende var meddelagtig i en ondsindet hetz mod en sognepræst i ministerens hjemsogn, der havde formastet sig til at blive skilt flere gange. Fortidens lugubre læserbreve afviser Larsen imidlertid pure at kommentere.

Ekstra Bladets lederartikel kritiserer endvidere Larsen for at have forsøgte at påvirke Trafikstyrelsen til at omgøre en beslutning vedrørende vindmøller ved Stauning Lufthavn. Ifølge Ekstra Bladet ville tilladelsen til nye vindmøller have gjort Larsen og hans familie til mangemillionærer. Den detalje undlod Larsen dog behændigt at orientere Trafikstyrelsen om.

Den franske skuespiller Jeanne Moreau mente: ”Mænd tænker kun på to ting. Og det andet er penge.” Er der noget om det? Fyens Stiftstidende kunne i hvert fald oplyse, at folketingsmedlem Carl Holst som regionsformand pressede citronen, idet han lod skatteyderne finansiere adgangen til 47 aviser, kursusophold i Schweiz til mere end 120.000 kroner og et kollektivt coachingforløb for 750.000 kroner.

Og genopfriskningen af Carl Holsts engelskkundskaber androg en skatteyderfinansieret bagatel af 133.000 kroner. Men som altid var nachspielet det artigste: Carl Holst søgte ifølge Berlingske at få slettet sit navn fra den sidste regning. Hvad man jo godt forstår. Til gengæld kan man slet ikke forstå, at en toppolitiker vitterlig tror, at den slags fiflerier går godt. For det gør det jo aldrig. Det er ligesom med utroskab: Før eller siden bliver det opdaget.

Det kan TV 2's nyhedsdirektør, Michael Dyrby, tale med om, for i denne uge måtte han træde tilbage på grund af en affære, hvis mere intime facetter ifølge BT uheldigvis er endt som billedmateriale på nettet. Og Dyrby har lagt sig fladt ned. Ja, for han har ikke blot angret sit fejltrin, han har også fordømt sin egen fadæse. Det har vakt respekt, og blandt andet bakker Ekstra Bladets læsere i stor stil op om nyhedsredaktøren.

Det korte af det lange er, at Dyrby står ved sin dumhed og, især at han ikke forskønner fremstillingen.

Her er det noget andet med den tidligere kirkeminister, den radikale Manu Sareen, der i sine erindringer ubeskedent tilkendegiver, at han begik en ”genistreg”, da han fik ”lokket” biskopperne med på loven om vielse af homoseksuelle. Den fremstilling er der dog ingen af de implicerede biskopper, der kan genkende. I Kristeligt Dagblad karakteriserer de Sareens fremfærd og fremstilling med ord som ”sludder”, ”tåbeligt” og ”ubehageligt”, og Birthe Rønn Hornbech (V) kalder Sareens udlægning for ”historieforfalskning”.

Men det kunne jo også være, at Sareen har problemer med hukommelsen. Da det i 2012 kom frem, at han ikke som lovet havde doneret en procentdel af sit bogsalg til et børnehjem i Indien, udtalte den tidligere kirkeminister nemlig til Information: ”Jeg har været meget glemsom.”

Eller måske udspringer skildringen af bispemødet af den omstændighed, at Sareen har overtaget det motto, som den latinamerikanske forfatter Gabriel Garcia Marques satte foran i sin selvbiografi: ”Livet er ikke, som man har levet det, men som man erindrer det, og hvordan man erindrer det for at fortælle om det.”

Kristian Østergaard er præst og anmelder på Kristeligt Dagblad. Han samler hver fredag op på og kommenterer en eller flere af ugens vigtigste værdidebatter