Hver anden dansker påvirket af stress: Det kræver politisk handling – nu

Hjertebanken, svedeture og hukommelsesbesvær. Det er blot nogle af de stresssymptomer, der hver dag plager tusindvis af danskere så voldsomt, at det går ud over deres helbred

ÅRSAGERNE TIL STRESS kan være mange, men grundlæggende stiller vi ofte urealistiske høje krav og forventninger til os selv og vores præstationer.
ÅRSAGERNE TIL STRESS kan være mange, men grundlæggende stiller vi ofte urealistiske høje krav og forventninger til os selv og vores præstationer. Foto: Nima Stock/ritzau.

KNAP HVER ANDEN dansker har oplevet at være så stresset på grund af arbejde, at det er gået ud over deres helbred. Kun 15 procent har søgt hjælp hos en professionel behandler til at tackle stressen. Det er alarmerende og kræver politisk handling.

Hjertebanken, svedeture og hukommelsesbesvær. Det er blot nogle af de stresssymptomer, der hver dag plager tusindvis af danskere så voldsomt, at det går ud over deres helbred.

En ny undersøgelse som analyseinstituttet YouGov har lavet for Dansk Psykoterapeutforening viser, at 47 procent af danskerne har oplevet at være så stresset på grund af deres arbejde, at de har følt, at det er gået ud over deres helbred. Kun 15 procent har søgt professionel hjælp for at komme stressen til livs, mens de resterende 32 procent ikke har søgt hjælp. Det er alarmerende, at et stresset arbejdsliv giver helbredsproblemer for så mange danskere.

Stress er uskadeligt i korte perioder, men hvis den fortsætter i måneder eller år uden at blive behandlet, kan det føre til alvorlige helbredsproblemer som eksempelvis depression og hjerte-kar-sygdomme.

Derfor er det bekymrende, at der ikke er flere, der vælger at søge professionel hjælp, når de mærker symptomerne på stress.

ÅRSAGERNE TIL STRESS kan være mange, men grundlæggende stiller vi ofte urealistiske høje krav og forventninger til os selv og vores præstationer. Det kan være med til at skabe et kollektivt pres medarbejderne imellem. Opgaverne kan altid løses hurtigere og bedre, men ingen har lyst til at vise svaghedstegn og være den, der bukker under for presset. Derfor bliver vi ved, indtil vi brænder sammen og må sygemeldes.

Tal fra Stressforeningen viser, at 35.000 danskere hver dag er sygemeldt fra arbejde på grund af stress. Samtidig anslår man, at stress udløser op mod halvdelen af alle angstlidelser og depressioner. Derfor bør både virksomhederne og politikerne tage mere ansvar for at forebygge stress på arbejdspladserne

Vi ved, at en tidlig indsats mod milde symptomer kan afværge, at det udvikler sig til noget alvorligt med både mange sygedage og behandlinger til følge. Hvis vi skal forebygge stress på de danske arbejdspladser kræver det, at arbejdsgiverne bliver mere opmærksomme på deres medarbejderes trivsel.

Det handler blandt andet om at skabe et miljø, hvor medarbejderne føler sig trygge til at tale åbent om problemerne.

Samtidig mener jeg, at politikerne skal sikre bedre vilkår for de borgere, der for egen regning søger hjælp til at håndtere stresssymptomer – for eksempel ved at fjerne momsen på behandlingen.

I dag bliver der ikke lagt moms på en række sundhedsbehandlinger som eksempelvis angst og depressioner. Men da stress ikke betegnes som en sygdom, bliver der lagt moms på behandlingen. Dermed er der stor økonomisk forskel for den enkelte borger, alt efter om man søger hjælp til behandling af angst eller stress. Det er absurd og økonomisk uhensigtsmæssigt, når udgifterne til stress er så stort et samfundsøkonomisk problem. Derfor bør moms på behandling af forebyggelse af stress afskaffes.

Det har desværre ikke været muligt at få et svar fra Sundhedsministeriet på, hvor stor omkostningen er her og nu ved at fjerne momsen på behandling af stress. Der er dog ingen tvivl om, at en øget forebyggelse her og nu sparer udgifter i fremtiden.

Pia Jeppesen er formand for Dansk Psykoterapeutforening.