Kritik af britiske studerende, som vil gøre op med filosofiens hvide mænd

Der har længe været en debat om kolonifortiden, som har spredt sig fra universiteter i Sydafrika til Storbritannien. På Oxford University (billedet) afviste ledelsen at fjerne en statue af Cecil Rhodes, som donerede store midler til universitetet, fra den formue han skabte på minedrift i Sydafrika. Men universitetet har sagt ja til at se på pensum og inddrage mere ikke-vestlig kultur. Foto: AP / POLFOTO

Studerende på flere engelske universiteter ønsker et opgør med overvægten af hvide mænd i filosofipensum. Men det er udtryk for en politisk korrekthed, som er kommer ud af kontrol, mener kritikere

Platon, Kant, Descartes – listen af store tænkere gennem tiderne er domineret af hvide mænd, og det har fået studenter på flere britiske universiteter til at kræve et mere balanceret pensum.

Senest har studenterrådet på SOAS, School of Oriental and African Studies ved University of London, rejst kravet, at der skal være flere stemmer fra Asien og Afrika i pensum.

I et dokument med titlen ”Afkoloniser SOAS: Imødegå den hvide institution”, skriver studenterrådet blandt andet, at ”hvide filosoffer bør kun studeres, når det er påkrævet, og selv der skal undervisningen ske med et kritisk udgangspunkt. For eksempel ved at anerkende den koloniale sammenhæng, som de såkaldte oplysningsfilosoffer skrev inden for,” hedder det i dokumentet.

Med det er ikke et argument, som den fremtrædende forfatter og filosof Roger Scruton giver meget for.

”Det antyder en uvidenhed og en manglende vilje til at overkomme den uvidenhed. Du kan ikke bare afvise et helt felt inden for den intellektuelle tanke uden at have undersøgt det, og det er tydeligt, at de ikke har undersøgt, hvad de mener med ’hvid filosofi’. Hvis

Læs artiklen til ende
Læs alle artikler og få papiravisen fredag og lørdag i 4 uger. Tilbuddet er gratis og uden binding.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.