Prøv avisen
Global debat

Kritik af britiske studerende, som vil gøre op med filosofiens hvide mænd

Der har længe været en debat om kolonifortiden, som har spredt sig fra universiteter i Sydafrika til Storbritannien. På Oxford University (billedet) afviste ledelsen at fjerne en statue af Cecil Rhodes, som donerede store midler til universitetet, fra den formue han skabte på minedrift i Sydafrika. Men universitetet har sagt ja til at se på pensum og inddrage mere ikke-vestlig kultur. Foto: AP

Studerende på flere engelske universiteter ønsker et opgør med overvægten af hvide mænd i filosofipensum. Men det er udtryk for en politisk korrekthed, som er kommer ud af kontrol, mener kritikere

Platon, Kant, Descartes – listen af store tænkere gennem tiderne er domineret af hvide mænd, og det har fået studenter på flere britiske universiteter til at kræve et mere balanceret pensum.

Senest har studenterrådet på SOAS, School of Oriental and African Studies ved University of London, rejst kravet, at der skal være flere stemmer fra Asien og Afrika i pensum.

I et dokument med titlen ”Afkoloniser SOAS: Imødegå den hvide institution”, skriver studenterrådet blandt andet, at ”hvide filosoffer bør kun studeres, når det er påkrævet, og selv der skal undervisningen ske med et kritisk udgangspunkt. For eksempel ved at anerkende den koloniale sammenhæng, som de såkaldte oplysningsfilosoffer skrev inden for,” hedder det i dokumentet.

Med det er ikke et argument, som den fremtrædende forfatter og filosof Roger Scruton giver meget for.

”Det antyder en uvidenhed og en manglende vilje til at overkomme den uvidenhed. Du kan ikke bare afvise et helt felt inden for den intellektuelle tanke uden at have undersøgt det, og det er tydeligt, at de ikke har undersøgt, hvad de mener med ’hvid filosofi’. Hvis de mener, at der er en kolonial kontekst, som kan findes i Kants ’Kritikken af den rene fornuft’, så vil jeg gerne høre det,” siger Roger Scruton til avisen Daily Mail .

Vicerektor Anthony Sheldon fra Buckingham University taler om, at det det er den politiske korrekthed, der er kommet ud af kontrol.

”Vi er nødt til at forstå verden, som den er, og ikke forsøge at omskrive den til, hvordan nogle ønsker, den havde været,” siger han ifølge avisen The Times .

Der har længe været en debat om kolonifortiden, som har spredt sig fra universiteter i Sydafrika til Storbritannien.

På Oxford University afviste ledelsen at fjerne en statue af Cecil Rhodes, som donerede store midler til universitetet, fra den formue han skabte på minedrift i Sydafrika. Men universitetet har sagt ja til at se på pensum og inddrage mere ikke-vestlig kultur.

Det sker ifølge The Times blandt andet med en gæsteforelæsning af sir Hilary Beckles fra det vestindiske University of the Indies, som vil tale om briternes gæld til Afrika og Caribien, som den første i en række forelæsninger om race og pensum.

På SOAS kalder Erica Hunter, der er leder af fakultetet for religion og filosofi, de studeres forslag for ”lidt latterligt”.

”Jeg vil på det stærkeste afvise at droppe filosoffer eller historikere, bare fordi det er et modefænomen nu,” siger hun til avisen Daily Telegraph .

Den voldsomme reaktion har fået studenterrådet på SOAS til at præcisere deres holdning.

”Der er ingen, der kræver et forbud mod hvide filosoffer, men vi taler for en større fokus på afrikanske/asiatiske tænkere, og en kritisk tilgang til vestlige tænkere,” skriver Matthew Lee på Twitter .