Hvis nu ordet sårer?

”Prøv ånderne, om de er af Gud…”

Johannes’ Første Brev 4, 1

En præst søgte embede og blev bedt om at komme for at prøveprædike for menighedsrådet. Han fik ikke embedet, og det kan der jo være flere grunde til. Men tanken meldte sig, om det mon hang sammen med, at han blev sat til at prædike 8. søndag efter Trinitatis, som har nogle barske tekster? Måske syntes menighedsrådet, at hans prædiken var for skrap, hvor det jo i virkeligheden var teksten, der var det.

”I dag var det nu en skrap prædiken, du holdt,” sagde min daværende kirkesanger til mig. ”Var den mere skrap end teksten?”, svarede jeg. ”Åh, det siger du altid,” lød hans svar, mens han smilede. Dejligt med en kirkesanger, som af og til kom med lidt respons! Vi var langt fra enige om alt, men havde det godt sammen, og det blev da også mig, der skulle tale ved hans begravelse.

”Prøv ånderne, om de er af Gud,” skriver evangelisten Johannes i sit første brev. Så er det altså ikke givet, at det forholder sig sådan.

Jamen, det giver da kun mening at rejse sig, når det er Guds ord, der lyder! Er det prædikantens egne opfindelser, ja, så giver det ingen mening at synge ”Gud være lovet for sit glædelige budskab”.

Men hvordan i alverden finder jeg ud af, hvad der er ægte, og hvad der er falsk?

Der var én, som engang gav en god vejledning her. Jeg tror, det var forfatteren Poul Hoffmann. ”Det afgørende er at at kende klangen på den ægte mønt,” sagde han. ”Kender du den ægte mønts klang, behøver du for så vidt ikke kende klangen på alle de falske, for så kan du til enhver tid høre, om noget er ægte eller falsk.”

Det er da nok værd at tænke over.

Måske rammer ordet, så det gør ondt? Så er det jo vigtigt, at jeg er villig til at lade mig sætte på plads, for måske var det netop det, der var meningen?

Da jeg for mange år siden gik på pastoralseminariet, var der en kvinde, som blev vred på mig, fordi jeg havde sagt noget barsk i min prædiken. ”Var jeg kommet i kirke den dag, var jeg blevet ked af det”, sagde hun. ”Det var måske også meningen,” lød mit svar.

Frede Møller er pastor emeritus.

"Ordet" er Kristeligt Dagblads daglige bibelrefleksion.