Flemming Møldrup: Verden har mistet sin ordentlighed. Men vi kan fikse det, hvis vi tør

Helt fysisk befinder jeg mig i en verden, der har mistet sin ordentlighed, synes jeg. Så langt, så godt. Men har jeg ligesom Adam også mistet orienteringen i en verden, der ser ud, som om den har mistet sin pejling, skriver Flemming Møldrup

Det er mig, der kan fikse det. Men det kræver, at jeg tør kigge på mig selv og den måde, jeg er i verden på i dag, at jeg tør kræve, at vi opfører os ordentligt igen, skriver Flemming Møldrup i klummen "Liv og meninger". Illustration: Rasmus Juul.
Det er mig, der kan fikse det. Men det kræver, at jeg tør kigge på mig selv og den måde, jeg er i verden på i dag, at jeg tør kræve, at vi opfører os ordentligt igen, skriver Flemming Møldrup i klummen "Liv og meninger". Illustration: Rasmus Juul.

Hvor er du, Adam? Spørger Gud ud i Edens have, da han i historien om syndefaldet i Første Mosebog går rundt i haven og kalder på Adam, der har gemt sig efter at have spist af kundskabens træ.

I Jonathan Safran Foers nye bog ”Vi er vejret” skriver han om netop spørgsmålet fra Gud til mennesket. Hvor er du, Adam? Ikke fordi Gud ikke ved, hvor Adam er i haven, for Gud ser alt. Men fordi Adam måske ikke længere ved, hvor han selv er.

Jonathan Safran Foer mener, at det er et relevant spørgsmål at stille sig selv i dag, hvor verden er tynget af en klimakrise, på vej mod klimakatastrofe.

Hvor er du, Flemming?

Efter jeg blev færdig med ”Vi er vejret” – som jeg gerne vil anbefale til dig – stillede jeg mig selv det spørgsmål. Måske er det dumt at spørge sig selv om sådan noget midt i en sundhedskrise, der udløser en dyb økonomisk krise.

Måske er det også det rigtige tidspunkt at spørge sig selv, nu hvor netop alle systemer er sat på standby. Nu hvor der måske rent faktisk er mulighed for at ændre præcis samme systemer?

Helt fysisk befinder jeg mig i en verden, der har mistet sin ordentlighed, synes jeg. Så langt, så godt. Men har jeg ligesom Adam også mistet orienteringen i en verden, der ser ud, som om den har mistet sin pejling?

En verden, hvor jeg flyver rundt med et flyselskab, som skylder 60 milliarder kroner, og som insisterer på stadig at sælge mig en flybillet til under 500 kroner for en tur til Rom. Selvom det er en dårlig forretning. Og som fylder flyvemaskinen med brændstof, der er fritaget for afgifter. Too big to fail, kalder man også virksomheder, der er blevet så store, at de havner på skatteregningen, når de bukker under. Så hvor er jeg, siden jeg accepterer det?

Jeg går i tøj, hvor noget af det er syet i Bangladesh eller Indien, og som koster så lidt, at jeg godt ved, og det ved vi alle sammen, at de, der syer det, lever på grænsen af det anstændige, selvom de arbejder 12-14 timer i døgnet.

Jeg køber mit tøj hos virksomheder, der har bestemt, at rød kun er moderne fra februar til marts, med det ene formål, at jeg skal bruge flere penge og købe mere tøj, selvom det røde ikke fejler det mindste. Så hvor er jeg, siden jeg accepterer det?

Jeg lever i et land, som bliver ledet af en statsminister, der blandt andet mener, at vi har ret til at spise oksekød hver dag, lige så meget, vi har lyst til, og lige så billigt, som vi kan finde det. Selvom vi ved, at oksekød er en større og tungere klimasynder end biler og flyvemaskiner. Selvom vi ved, at vi fælder livsvigtig regnskov for at få plads til flere dyr – og mere foder til dem. Og selvom vi ved, at vi både skal spise mindre og producere mindre. Og at det både er godt for vores krop og kloden. At have en leder, der så konsekvent vender det blinde øje til den fremtid, som mine børn og ikke mindst hendes egne skal vokse op i, er foruroligende. Så hvor er jeg, siden jeg accepterer det?

Og jeg kunne sådan set blive ved og ved og ved og ved med at nævne ting i systemet, der har mistet sin ordentlighed. Lige fra den måde, vi udvinder lithium til vores højt skattede elbilers batterier, til den måde, vi for nylig vendte det døve øre til Italiens anmodning om corona-hjælp. Systemet er i stykker, og hvor er jeg, siden jeg stiltiende accepterer det?

For det er mig, der kan fikse det. Men det kræver, at jeg tør kigge på mig selv og den måde, jeg er i verden på i dag, at jeg tør kræve, at vi opfører os ordentligt igen og ikke vender hovedet væk fra de ting, der er i stykker, og siger, at det kan jeg jo ikke gøre noget ved.

For det kan jeg, især hvis vi er flere. Så hvor er du for øvrigt? Ja, dig bag busken.

Liv og meninger skrives på skift af tv-vært og forfatter Flemming Møldrup, forfatter og salmedigter Iben Krogsdal, radiovært og skuespiller Hassan Preisler og forfatter Dy Plambeck.