Prøv avisen
Kanten

Politiker: Hvorfor er arabiske mænd tit så ubehøvlede?

Herboende arabiske mænds manglende høflighed går mig efterhånden virkelig på nerverne, skriver Alex Ahrendtsen (DF) Foto: Steen Brogaard/DF/ritzau

Folketingsmedlem Alex Ahrendtsen (DF) oplever, at arabiske mænd opfører sig både pinligt og groft i bussen, i taxaen, i supermarkederne, i Danmark, i udlandet. En sur, tvær, afvisende holdning uden den mindste form for venlighed eller imødekommenhed. Det er selvfølgelig ikke alle. Langtfra, men det er ret tit, det sker, skriver han

Hvorfor er arabiske mænd tit så ubehøvlede? I TV 2’s dokumentar ”De respektløse danskere” er det ret tydeligt, at der er en overrepræsentation af mænd med mellemøstlig oprindelse, der opfører sig pinligt og groft, selvom TV 2 har sløret deres ansigter.

Jeg oplever det selv i bussen, i taxaen, i supermarkederne, i Danmark, i udlandet. En sur, tvær, afvisende holdning uden den mindste form for venlighed eller imødekommenhed. Det er selvfølgelig ikke alle. Langtfra, men det er ret tit, det sker.

Nogle vil måske sige, at det er deres kultur. Det mente i hvert fald en arabisk intellektuel, som jeg for en del år siden mødte. Han var ikke troende og gift med en dansk kvinde. I begyndelsen kommanderede han sit barn: Spis. Gå. Sov. Enstavelsesord, indtil hans kone spurgte, hvorfor han talte til sit barn, som om det var en hund. Det fik ham på andre tanker.

Andre peger på den manglende opdragelse af drengene i de arabiske hjem. Abdel Sellou er selv inde på det i sin selvbiografi ”Tu as changé ma vie” (”Du ændrede mit liv”).

Abdel Sellou siger nok ikke så mange danskere det store, men hans venskab med Phillipe Pozzo di Borgo blev til den franske film ”Les intouchables” (”De urørlige”), der handler om et venskab mellem en lam, modløs rigmand og en sort, muskuløs ghettofyr. Abdel Sellou skildrer i sin bog arabiske drenges opvækst, hvor der ingen regler og rammer er, men total frihed og dermed også total ligegyldighed, hvilket fører til vrede og afstumpethed, når de så møder modstand.

Nogle gange kan uhøfligheden skyldes misforståelser. En taxa ventede en dag uden for mit hjem. Min datter og jeg skulle til banegården. Den arabiske chauffør gestikulerede vildt i bilen med sine hænder, der for mig betød: Skynd dig nu. Vi satte os ind. Da vi ankom til banegården, bad jeg min datter om at stige ud, hvorefter jeg spurgte chaufføren, om han havde kørt taxa længe.

Han blev noget forvirret over spørgsmålet, men svarede 10 år og ville vide hvorfor. Jeg forklarede, at jeg troede, han var ny, for det virkede meget uhøfligt at skynde på en kunde, som han gjorde. Han blev virkelig brødebetynget og forklarede, at han bare ville vise, at han var klar.

Jeg håber ikke, han gør dette en anden gang. For herboende arabiske mænds manglende høflighed går mig efterhånden virkelig på nerverne.