Prøv avisen
Debat

Hvornår bliver handicappede mon blot tilbudt en selvmordspille?

Hvornår i fremtiden vil man mon tilbyde selvmordspiller til kontanthjælpsmodtagere, handicappede og andre, der er en økonomisk belastning for kollektivet? spørger Torben Kjær, medlem af Hovedstadens Regionsråd og Danske Regioners Sundhedsudvalg for Enhedslisten. Foto: NIMA STOCK

Det vil da være et billigt alternativ til den støtte og hjælp, som for 20-30 år siden var en selvfølge, skriver regionsrådsmedlem for Enhedslisten Torben Kjær, som har været blind i 22 år

ET FOLKETINGSFLERTAL mener, at mennesker skal have lov at fravælge behandling, hvilket må forventes at afslutte livet. Forståeligt forestiller mennesker, der ikke selv har levet med svære handicaps og sygdom, sig, hvor forfærdeligt det må være, og de fleste også pårørende ryger naturligt i kulkælderen, når det sker.

Da jeg var landmåler, kunne jeg ikke forestille mig at leve som blind. Nu har jeg haft et fantastisk liv som blind i 22 år, og mange med alvorligere handicaps kan berette tilsvarende.

Der kan altid gives eksempler på, hvor afslutning af livet synes rimeligt, og hvor nej tak til behandling kan være i orden. Et nyopstået svært handicap vil synes uoverskueligt, og det er svært at se, hvordan man skal få et liv igen.

Her trådte samfundet tidligere til med støtte, læring, psykolog, de nødvendige hjælpemidler, kompensation og meget andet, som gav mange med et handicap livsmodet tilbage. Jeg kan personligt tale med om, hvor hårde de kampe kan være, og det har været det hele værd.

I dag er støtte og hjælp skåret i bund, og man vil ikke længere bruge penge på foranstaltninger, som tidligere blev betragtet som en investering i menneskets fortsatte liv.

I dag har mange især ældre med nyerhvervede handicaps udsigt til et liv med nødvendig pleje og føde, men ikke til at generhverve funktioner til at leve livet anstændigt, som vi ifølge FN’s konvention har ret til. For eksempel må nyblinde vente halve og hele år på at få en simpel blindestok, og ledsagelse må de fleste med behovet drømme om.

Kollektivets svar er med folketingsbeslutningen ”tilbuddet” om at afslutte livet, mens det ser allermest sort ud. Et billigt alternativ til den støtte og hjælp, som for 20-30 år siden var en selvfølge.

Det er stadig en kættersk tanke, men hvornår i fremtiden mon man vil tilbyde selvmordspiller til kontanthjælpsmodtagere, handicappede og andre, der er en økonomisk belastning for kollektivet!? Hvad vil man i øvrigt gøre, hvis den manglende behandling ikke medfører døden, men et endnu dårligere liv

Torben Kjær er medlem af Hovedstadens Regionsråd og Danske Regioners Sundhedsudvalg for Enhedslisten.