Antirygekampagne er skadelig for folkesundheden

Sygdomme, indlæggelser og medicinbrug i Danmark er steget med raketfart siden rygeloven i 2007, skriver Klaus Kjellerup

RYGNING HAR EKSISTERET på Jorden i 8000 år, i Europa i de sidste 500 år. Der har været snesevis af rygeforbud i historien i Europa, men disse forbud har altid været kortvarige, fordi der er for mange folk, der har glæde af Vorherres tobaksplante, til at det er muligt at opretholde rygeforbud, skriver Klaus Kjellerup.
RYGNING HAR EKSISTERET på Jorden i 8000 år, i Europa i de sidste 500 år. Der har været snesevis af rygeforbud i historien i Europa, men disse forbud har altid været kortvarige, fordi der er for mange folk, der har glæde af Vorherres tobaksplante, til at det er muligt at opretholde rygeforbud, skriver Klaus Kjellerup. Foto: Mads Jensen.

SUNDHEDSLOBBYEN fortsætter propagandaen for flere rygeforbud i en artikel i Kristeligt Dagblad den 16. juni med overskriften ”Forskere: Rygningens dage er talte”.

Artiklen er endnu et forsøg på at demoralisere rygerne for at presse dem til rygestop. Dette rygestop forudsættes at ske ved hjælp af sundhedsvæsenets foretrukne nikotin-erstatningsprodukt Nicorette, hvilket får den slags artikler til at ligne skjult reklame for et medicinalprodukt.

En fremtidsforsker citeres for sin tro på, at rygning snart vil blive forbudt på samtlige værtshuse. Samtidig erklærer statsforskerne fra Institut for Folkesundhedsvidenskab, at antallet af danske rygere vil være reduceret til 0 om 15-20 år. Dette skyldes, forstår man, at ”forbuddene har fået tag i os”.

Måske skulle de forske lidt mere i kendsgerninger og lidt mindre i deres håb og drømme?

RYGNING HAR EKSISTERET på Jorden i 8000 år, i Europa i de sidste 500 år. Der har været snesevis af rygeforbud i historien i Europa, men disse forbud har altid været kortvarige, fordi der er for mange folk, der har glæde af Vorherres tobaksplante, til at det er muligt at opretholde rygeforbud.

Der har været utallige spådomme om tobakkens udryddelse. Blandt andet i 1916, hvor sundhedslobbyen i USA hævdede, at tobak ville være udryddet i 1925. Og senest i 1984, hvor den amerikanske Surgeon General erklærede, at rygning ville være udryddet i år 2000.

Trods mange rygeforbud og håbløse forudsigelser har tobaksbrug på verdensplan aldrig været højere end nu. Det skyldes, at tobaksbrug stiger, når befolkningstallet stiger. Rygning følger blot demografien: Når vi har få rygere i dag, mens der var mange i 1970, så skyldes det, at der i dag er få danskere i den mest rygende aldersgruppe 18-30 år - i modsætning til i 1970'erne, hvor denne aldersgruppe var dobbelt så stor som i dag.

Så hvorfor fortsætter sundhedslobbyen den håbløse kamp imod tobaksplanten? Svaret er, at det handler om sponsorens penge - medicinalindustriens penge. For medicinalindustrien er ”Sugar-daddy” for de toneangivende eksperter i sundhedsvæsenet, og her ved man, at når staten presser rygerne med flere rygeforbud, så stiger medicinalsalget.

Derfor brugte medicinalgiganter som Pfizer og GlaxoSmithKline milliardbeløb på at finansiere den ”junk science”, der er basis for rygelovene - den falske teori om passiv rygning. Det blev for nylig afsløret i en amerikansk retssag, at det var medicinalselskabernes sponsorerede eksperter, der skrev regeringens forbudsrapporter og anbefalinger om rygeforbud. Dette er foregået siden Nicorettes introduktion i 1980'erne .

Sundhedsforskerne bør også kigge på en anden kendsgerning: Sygdomme, indlæggelser og medicinbrug i Danmark er steget med raketfart siden rygeloven i 2007. De rå tal fra Danmarks Statistik viser, at stigningstakten i hospitalsindlæggelser er fordoblet i seksårsperioden fra 2007 sammenlignet med den tilsvarende periode før rygeloven.

Kommer det bag på forskerne, at antirygekampagnen kan være skadelig for folkesundheden? Det bør det ikke. Der er omfattende dokumentation for påstanden. (Se for eksempel her: dengulenegl.dk/blog).

Klaus Kjellerup er journalist og musiker