Hypnose og terapi

HYPNOTERAPI. Ved du, hvad det er? Hvis man skiller ordet ad, er det nemt nok. Hypnose og terapi. Men hypnoterapi? Går du på nettet, finder du 66.000 hits på ordet. Mange udbyder det. Fælles for dem er, at de lover et hurtigt og effektivt resultat med større kontrol over dit liv, end du har nu.

Det stritter allerede lidt på mig. Mere kontrol? Hvordan mere af noget, vi allerede har alt for meget af? Men effektivt skulle det være. Og det imod næsten alt. Misbrug, rygning, tics, stress, usikkerhed, "ked af det-hed", modløshed, ensomhed og ondt i livet. Selv Freud brugte hypnosen en overgang, men var ikke så glad for det, da patienterne blev en kende for selvstændige af det.

Så måske det passer? At hypnoterapi er psykologiens udgave af at springe over hvor gærdet er lavest? På P1 fik vi lov til at være med via Kristian Leths feature, hvor han under hypnose lod sig terapeutisere af psykologen Lone Bennedsen. Han havde to ting, han meget gerne ville af med: angst for en operation og en tendens til stress.

Og turen var fascinerende. Leth havde optaget alle sine hypnoterapeutiske seancer, hvilket gav os lyttere mulighed for at være til stede som publikum og anmeldere og kritikere på én og samme gang. Og det fungerede overraskende godt og gav det et lille præg af drama. Som da han bekendte, at han skammede sig over nogle af sine egne udtalelser under hypnosen og i det hele taget følte et vist ubehag ved at åbne op for sluserne for åbent øre. Men udsendelsen blev aldrig for privat, selvom den var selvbiografisk.

Og hvad er teorien så? At vi lever i to parallelverdener. Den ene er den fysiske verden, hvor vi sidder på en stol i et rum og kan høre bilerne ude på vejen. Det er den, vi som regel færdes i.

Den anden er vores underbevidste liv fyldt med fortidige oplevelser og hændelser, følelser og sansninger. Døren ind til dette varehus af fortidigt liv er til daglig hermetisk lukket og endog boltet, fordi vi fra tidlig alder lærer kun at lytte til vores rationelle tankegang og fornuft. Sansning og føling bliver dermed til sekundære parametre, rigtigt mange af os lukker helt af for.

Vi lever i en så teknisk og gennemrationaliseret verden, at vi glemmer, at kroppen er et levende væsen.

Eller som en amerikansk psykolog formulerer det: Vi skal afalfabetisere vores hjerner for at kunne sanse og føle igen.

Hypnoterapi handler i høj grad om at slippe kontrol, slå hjernen fra og åbne op for skattekisten af mentale mølkugler, der står i vejen for et liv uden angst og fobier og ubalancer. Og den skulle efter sigende være langt mere effektiv end samtaleterapien, hvor hjernen konstant arbejder.

Jeg ved det ikke. Har aldrig prøvet det. Ved kun, at det er rigtigt, at samtaleterapi tager tid. Lang tid. Men så er hjertet også med i det. Tænker jeg. Men psykologen Lone Bennedsen er dedikeret. "Det er ikke et mirakel, der sker i hypnoterapien. Men det føles mirakuløst."

Af Kristine Stricker Hestbech, sognepræst og foredragsholder