Indvandrerkritisk mini-avis skaber kaos i den svenske medieverden

I Sverige er debatten på ny blusset op om, hvem der har lov til at komme til orde i offentligheden, efter at den højreorienterede avis Nya Tider har fået taletid på landsdækkende tv. Sagen har skabt internt opgør hos SVT og indbringes nu for pressenævnet

”Vi er ikke nazister. Det er et skældsord, som man bruger om os, fordi vi siger ting, der ellers ikke får lov til at komme frem for holdningspolitiet,” siger Nya Tiders chefredaktør, Vávra Suk.
”Vi er ikke nazister. Det er et skældsord, som man bruger om os, fordi vi siger ting, der ellers ikke får lov til at komme frem for holdningspolitiet,” siger Nya Tiders chefredaktør, Vávra Suk. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Scanpix

Den lille, kritiske højreavis Nya Tider laver i øjeblikket godt og grundigt rav i den blandt svenske medier og har genrejst debatten om grænserne for ytringsfrihed og censur.

Først skabte det furore, at avisen efter et længere tovtrækkeri endte med at blive inviteret med til bogmessen i Gøteborg i slutningen af september, hvorefter en række utilfredse kulturpersoner lancerede underskriftsindsamlingen ”Nazi-fri bogmesse 2017”. Dernæst valgte svensk stats-tv, SVT, så at lade den udskældte avis’ chefredaktør, Vávra Suk, forklare sig i bedste sendetid, hvilket igen skabte røre. Og nu kritiserer SVT’s ledelse så redaktionen på programmet ”Aktuellt”, der bragte interviewet med den indvandrer- og islamkritiske redaktør Vávra Suk.

”Det er et klokkeklart eksempel på, når journalistikken fralægger sig jagten efter sandheden, gemmer sig bag en tynd overflade af upartiskhed (…) og mod sin gode vilje føres ind i usaglighedens sorte hul,” skriver programdirektør hos SVT Jan Helin i et indlæg i Dagens Nyheter.

Inden Jan Helin indrykkede kommentaren, var han sammen med tv-værten Janne Josefsson i slagudveksling for åben skærm i sidste onsdags ”Aktuellt”, hvor Janne Josefsson forsvarede interviewet med Nya Tider.

”Der skal aldrig herske tvivl om, hvad SVT står for. Vi er for demokrati, ytringsfrihed og ligeværd, men også selvstændighed og uafhængighed,” sagde han.

Programdirektør Jan Helins efterfølgende offentlige kritik af tv-programmet har skabt splittelse blandt medarbejderne på SVT. Udenrigspolitisk analytiker Erika Bjerström mener, at det er problematisk, at den højt profilerede leder hænger de ansatte ud.

”Jeg tror, at alle journalister i Sverige overvejer, hvordan vi kan skabe plads til debat uden samtidigt at havarere moralsk og etisk (…). Vi skal tage diskussionen, men det skal foregå internt,” siger hun i et interview til Dagens Nyheter.

Nya Tider er en statsstøttet ugeavis, der udkommer både på tryk og digitalt og beskriver sig selv som et politisk ukorrekt modstykke til ”de etablerede mediers løgne”.

Avisens stifter Vávra Suk er tidligere medlem af Sverigedemokraterne og det hedengangne Nationaldemokraterne, som har deltaget i demonstrationer sammen med nynazistiske organisationer. Ved bogmessen i Gøteborg havde avisen besøg af den omdiskuterede forfatter Lars Ulwencreutz, som sår tvivl om, hvorvidt der eksisterede gaskamre i Nazitysklands koncentrationslejre.

Nya Tiders chefredaktør afviser prædikatet som højreekstrem og peger på, at ingen har kunnet fremvise én eneste artikel, der sætter avisen i forbindelse med nazismen.

”Vi er ikke nazister. Det er et skældsord, som man bruger om os, fordi vi siger ting, der ellers ikke får lov til at komme frem for holdningspolitiet (…). Vi mener desuden, at alle skal høres, uanset om de er nazister, kommunister eller liberale,” siger han til SVT.

Debatten om Nya Tider er ikke enestående, men blot den seneste i en lang række sager, hvor svenske medier højlydt har diskuteret grænserne for ytringsfriheden, og om indvandrerkritiske debattører skal have lov til at komme til orde i offentligheden.

Tidligere har den ophidsede diskussion særligt drejet sig om behandlingen af Sverigedemokraterne, hvor politikere fra partiet er blevet udelukket fra debatter, og Aftonbladet har nægtet at bringe partiets annoncer.

Kulturredaktør hos Dagens Nyheter Björn Wiman mener, at håndteringen af Nya Tider kan ses som en del af en større samfundsbevægelse, der ligger i forlængelse af de etablerede mediers langsomme accept af Sverigedemokraterne.

”Det er samme reaktionsmønster, som da Sverigedemokraterne blev normaliseret og vandt bred anerkendelse for at mene, at alle mennesker ikke er lige meget værd (…). Grænserne for, hvad der kan siges offentligt, er ved at blive forskudt,” skriver han i et indlæg.

Siewert Öholm, der er tidligere tv-vært hos SVT og lederskribent på avisen Världen idag, er enig med Wiman i, at sagen udstiller et skred. Han mener dog ikke, at SVT har gjort noget forkert ved at invitere Nya Tider i studiet, men at det er den efterfølgende debat, der udstiller en negativ bevægelse i retning af censur og tankepoliti hos medierne.

”Skal SVT definere, hvilket menneskesyn, der er det korrekte, og hvad der ligger i begrebet menneskesyn? Skal det eksempelvis være tilladt at kritisere andre kulturer? Kan man kritisere religioner – eller måske kun nogle udvalgte? (…). Ingen ønsker at forsvare hverken højre- eller venstreekstremister, men det er i den åbne debat, at vi skal besejre ondskabens kræfter,” skriver Siewert Öholm i en lederartikel.

Fredag afholdt SVT krisemøde, hvor det blev indskærpet, at alle uanset politisk holdning kan medvirke i kanalens programmer. Tv-stationens journalistiske faggruppe har bedt om mere efteruddannelse i demokrati, og SVT’s håndtering af sagen er blevet indbragt for det svenske pressenævn.