Indvandring, islam og integration – værdidebat fra flere vinkler

Præst og anmelder Kristian Østergaard samler op på ugens vigtigste værdidebatter

I DR 2-programmet ”Adgang med Abdel” udtalte uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), at han ingen glæde føler ved Støjbergs (V) stramninger.
I DR 2-programmet ”Adgang med Abdel” udtalte uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), at han ingen glæde føler ved Støjbergs (V) stramninger. Foto: Fra programmet ”Adgang med Abdel”

Det blev Kristeligt Dagblad, der bragte ugens mest skelsættende nyhed. Avisen kunne oplyse, at 21,6 procent af alle nyfødte har udenlandske rødder. Som artiklen indledte med at konkludere: ”De seneste års flygtningestrømme kan nu aflæses direkte i fødselstallet.”

Demografen Hans Oluf Hansen giver en lidt kryptisk begrundelse for, hvorfor flygtninge er så ivrige efter at få børn. Det er for ”at cementere deres tilhørsforhold til Danmark”. Mon det betyder, at flygtningene ikke har tænkt sig at vende tilbage til deres hjemland? I så fald havde den tidligere SAS-chef Jan Carlzon vel en pointe, da han i 2015 understregede, at man skal huske at åbne sine øjne, når man åbner sin favn.

Blandt mødre med udenlandske rødder følger tyrkerne lige efter syrerne i fødselsfrekvens, og Ekstra Bladet kan citere Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, for at opfordre tyrkere bosat i Europa:

”Få ikke tre, men fem børn. Du er Europas fremtid, og det vil være det bedste, du kan gøre mod de uforskammetheder, fjendtligheder og uretfærdigheder, de har udsat dig for.”

Hvad gør Erdogan her? Han truer med en erobringskrig. Ikke med kampvogne. Men med barnevogne. Alligevel har denne camouflerede krigserklæring vakt betydeligt mindre bestyrtelse herhjemme end integrationsminister Inger Støjbergs (V) bagværk i anledning af de 50 udlændingestramninger.

På DR 2’s ”Adgang med Abdel” udtalte uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), at han ingen glæde føler ved Støjbergs stramninger. Ja, Pind virkede snarere, som om han skammer sig over dem, hvormed han bekræfter den marxistiske psykoanalytiker Slavoj Zizeks analyse:

”Jo mere Vesteuropa åbner sig for flygtninge, jo mere skyld vil vi blive indgydt for ikke at acceptere endnu flere.”

Den dramatiske forandring i befolkningssammensætningen har samtidig beredt vejen og skabt et brohoved for islam i Danmark, hvilket fremgik af et interview med Henrik Dahl (LA) i Berlingske. Dahl forudser, at der om 10 år vil være mindre ytringsfrihed:

”Vi ligger under for ’voldsmandens veto’. Voldsmandens veto bevirker, at man de facto ikke har ytringsfrihed i Danmark til for eksempel at afbillede Muhammed. Du kan ikke adskille islamismen og voldspatriarkatet. For det, der opretholder den ortodokse islam, er voldspatriarkatet.”

Alligevel understregede Dahl, at langt de fleste muslimer herhjemme deler demokratiske anskuelser med danskerne. Men hvad baserer han den påstand på?

I Weekendavisen skriver Arne Hardis og Hans Mortensen nemlig om de cirka 60.000 herboende tyrkere og interviewer blandt andet Gladsaxes viceborgmester, Serdal Benli (SF), der mener, at tyrkernes bånd til hjemlandet snarere er blevet styrket end svækket. Og det har konsekvenser, påpeger SF-politikeren:

”Som danske trækker de offerkortet, mens de legitimerer angreb på minoriteter og demokratiske krænkelser i tyrkisk regi (…). Den nationalistiske holdning er den ægte, den danske centrum-venstreholdning er påtaget, for man godtager alle handlinger, så længe de gælder det tyrkiske fædreland, mens al kritik stemples som landsforræderi.”

Ifølge kurdiskfødte Benli er denne holdning udbredt blandt tyrkere i Danmark, og så foregår integrationen vel ikke helt så uproblematisk, som Henrik Dahl angiver.

Nej, måske foregår danskernes integration i islamisk kultur bedre. Den tanke kan man få, når man læser Anni Papes kommentar i Berlingske om at droppe forelskelsen. Heri citerer DR-journalisten en herboende kvindelig pakistansk læge, der begejstret argumenterer for arrangerede ægteskaber:

”Forskellen på jeres og vores kultur er, at I tager en varm kedel og sætter på et koldt komfur, hvorimod vi tager en kold kedel og sætter på et varmt komfur.”

Pakistaneren taler ikke for døve øren.

Efter at have konsulteret en psykologven, mener også Pape, at meget taler for, at vi kan tage ved lære af islamisk kultur, eftersom parforhold forløber mere lykkeligt ”i kulturer hvor man opererer efter devisen ’den kolde kedel på det varme komfur’.”

Ugens debat skrives på skift af højskoleforstander Jørgen Carlsen og præst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard. En af de to samler hver uge op på ugens vigtigste værdidebatter.

Tyrkiets præsident, Erdogan, truer med erobringskrig. Ikke med kampvogne, men med barnevogne, skriver Kristian Østergaard.
Tyrkiets præsident, Erdogan, truer med erobringskrig. Ikke med kampvogne, men med barnevogne, skriver Kristian Østergaard. Foto: Ozer Kayhan/AP/Polfoto
Folketingsmedlem Henrik Dahl (LA) forudser, at der om 10 år vil være mindre ytringsfrihed.
Folketingsmedlem Henrik Dahl (LA) forudser, at der om 10 år vil være mindre ytringsfrihed. Foto: Lars Krabbe/Polfoto