Ingen krise i Kenya

På trods af økonomisk krise blomstrer optimismen på det afrikanske kontinent, skriver to debattører

”Kenya kan ud over at være et økonomisk lokomotiv for Østafrika også blive et forbillede for en demokratisk udvikling i regionen,” skriver to debattører. –
”Kenya kan ud over at være et økonomisk lokomotiv for Østafrika også blive et forbillede for en demokratisk udvikling i regionen,” skriver to debattører. –. Foto: Robert Harding Images.

ØKONOMISK KRISE hvilken krise?. Sådan lød det overraskende svar, da vi spurgte en ganske almindelig kenyaner midt i Nairobi, om de kunne mærke efterdønningerne af den globale finanskrise, som for tiden er ved at tvinge både USA og EU i knæ. Ingen krise hér ikke endnu i hvert fald.

STORT TEMA: Finanskrisen

For optimismen blomstrer netop nu på det afrikanske kontinent, ikke alene økonomisk, men også politisk. Overalt så vi skyskrabere, motorvejsbyggeri og travle forretningsfolk, da vi i sidste måned landede i Nairobi sammen med en Venstre-delegation for at afholde kommunikationsseminarer for kenyanske politikere og organisationsfolk.

Det er slut med at give kolonitiden skylden for kontinentets dårligdomme. Den unge generation af nye politikere har taget sagen i egen hånd og kæmper for at ændre en traditionel politisk kultur præget af undertrykkelse, nepotisme og korruption.

Mobiltelefoner, internet og sociale medier er ved at revolutionere det afrikanske kontinent og med lynets hast kobles klodens fattigste lande op på den globale informationsmotorvej. Der er en gryende optimisme og et gåpåmod, som bedst illustreres af Obama-portrætterne i midten af Nairobis hektisk storbytrafik: Yes, we can. Og kenyanernes stolthed ved slægtskabet med verdens mægtigste mand er ikke til at tage fejl af. Igen og igen møder man indstillingen: Hvis vi arbejder hårdt, gør en stor indsats, kan vi også løfte vort fattige land og regionen ud af årtiers armod. Vi kan skabe et velfungerende marked og et sundt demokrati på vore egne præmisser.

Det arabiske forår har blot sat ekstra fart på udviklingen og gjort livet meget vanskeligere for hele kontinentets despoter og magtmisbrugere. I mange afrikanske hovedstæder ser de gamle politiske eliter nu med rædsel på, hvad der er sket i det nordlige Afrika for det kan også ske syd for Sahara.

NETOP NU er et vindue åbent et mulighedernes vindue for at landene i Afrika kan tage et kvantespring i en demokratisk retning. Derfor er det så god en idé, at et enstemmigt Folketing har valgt at gøre en ekstra indsats både gennem Det Arabiske Initiativ og gennem Instituttet for Flerpartisamarbejde (DIPD) som gør det muligt for danske ngoer og partier at udveksle erfaringer med de nye politiske aktører i udviklingslandene.

Denne nye form for demokratistøtte ligger i naturlig forlængelse af de erfaringer, man har haft med lignende projekter i det tidligere kommunistiske Østeuropa fra 1989 og frem til EUs udvidelse. Vi kan bidrage med vores tradition for at inddrage unge i politik og give unge ansvar. Endelig kan vi også bidrage med vores lange tradition for tværpolitisk samarbejde i Danmark og afholdelsen af fredelige og demokratiske parlamentsvalg.

Efter en lille uge i Kenyas kaotiske og dynamiske hovedstad, Nairobi, er vi i hvert fald vendt tilbage fulde af optimisme på vegne af Kenyas befolkning. Et demokratisk Kenya vil have en enorm stabiliserende effekt på en ellers urolig region.

Kenya kan ud over at være et økonomisk lokomotiv for Østafrika også blive et forbillede for en demokratisk udvikling i regionen. Det kan dog kun blive realiseret, hvis de politiske partier og den demokratiske deltagelse øges. Her yder Danmark et vigtigt bidrag.

Jens-Kristian Lütken er landsformand for foreningen SILBA og Søren Toft er selvstændig kommunikationsrådgiver