Ingen skal fryse ihjel

Hvis vi har en lovgivning i Danmark, der forhindrer os i at hjælpe mennesker, som risikerer at fryse ihjel i landets parker, er der noget galt med loven, skriver Birgitte Graakjær Hjort, formand for KFUK's Sociale Arbejde

De seneste uger har der i Kristeligt Dagblad været debat om, hvorvidt kirkelige organisationer kan og bør iværksætte initiativer for at hjælpe østeuropæiske hjemløse i Danmark.
De seneste uger har der i Kristeligt Dagblad været debat om, hvorvidt kirkelige organisationer kan og bør iværksætte initiativer for at hjælpe østeuropæiske hjemløse i Danmark. Foto: .

DER HAR I DE SENESTE uger været debat om, hvorvidt kirkelige organisationer kan og bør iværksætte initiativer til fordel for hjemløse østeuropæere, der opholder sig illegalt i Danmark.

Blandt andre har Vesterbro Bykirke og Missionen blandt Hjemløse – sammen med ikke-kirkelige organisationer – lavet særlige herbergslignende tilbud, kaldet nødherberger.

Det er til enhver tid KFUK's Sociale Arbejdes holdning, at vi vil forsvare og bakke op om hjælpen til nødlidende mennesker, vel vidende, at vi forventeligt vil blive mødt med en kritik, der lyder, at vi dermed som kirkelig organisation er uvillige til at følge landets love, og at vi sætter socialt hjælpearbejde/næstekærlighed over loven. Vi mener dog ikke, at man kan stille det så firkantet op.

Der er tale om at dække de mest grundlæggende menneskelige behov, nemlig behov for tag over hovedet og mad. Alternativet til at hjælpe disse mennesker er, at de risikerer at fryse ihjel, mens de ligger på bænke og i parker. Hvis vi har en lovgivning i Danmark, der forhindrer os i at hjælpe mennesker, som risikerer at fryse ihjel i landets parker, er der noget galt med loven.

De mennesker, der kommer hertil, er primært meget ressourcesvage mennesker, der ikke opholder sig i landet for at begå kriminalitet, men for at sikre sig bedre levevilkår. Mennesker, der ikke som sådan spekulerer i det danske system, men som har helt velbegrundede behov for at søge hjælp til en bare nogenlunde tilværelse her hos os. Mange kommer fra den yderste fattigdom.

TEOLOGEN Katrine Winkel Holm kritiserede i sidste uge i Kristeligt Dagblad initiativet, som Vesterbro Bykirke står bag.

Hun blev blandt andet citeret for følgende: "Det er en sørgelig udvikling og en skandale, hvis man som kirke kan blæse på lov og ret. Hvis der er illegale indvandrere, skal de meldes til politiet".

Jeg vil i den forbindelse gerne minde Katrine Winkel Holm om Jesu forhold til sabbatten: Jesus helbredte syge på sabbatten. Ikke fordi han var imod sabbatten, ej heller fordi han ikke ønskede regler for sabbatsoverholdelse, men fordi menneskers basale behov overgik loven.

På samme måde er KFUK's Sociale Arbejde ikke imod landets love, ej heller imod, at vi har fælles love, der skal overholdes. Men her er vi kommet i en situation, hvor rigid lovoverholdelse risikerer at koste menneskeliv. Og det kan vi ikke leve med.

Birgitte Graakjær Hjort,

cand.theol. og ph.d.,

formand for KFUK's Sociale Arbejde,

Thorshavnsgade 2,

Århus N