Prøv avisen
Etisk set

Insekterne kommer – men om de er bæredygtige, afhænger af øjnene, der ser

Insekter er den nye dille i fødevareproduktionen. Men er de overhovedet bæredygtige? Og gider folk at spise dem? spørger lektor i bioetik Mickey Gjerris. Her ses stegt ørred med orme tilberedt af kokken Rasmus Leck Fischer. – Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Insektproduktionen har typisk en mindre klimabelastning end de proteiner, der benyttes i dag, og mange arter af insekter kan fodres med produkter, der i dag går til forbrænding. Men bliver en produktion bæredygtig af at mindske sit aftryk, spørger universitetslektor i bioetik Mickey Gjerris

Bæredygtighed er det svært at være imod. Det er lidt ligesom kærlighed, velfærd og et godt måltid mad. Vi er alle sammen enige om, at det vil vi gerne have mere af. Og det er jo rart sådan at kunne finde noget at samles om i en tid, hvor skattelettelser, burkaforbud, flygtningepolitik og så meget andet deler vandene.

Problemet er bare, at bæredygtighed ligesom de andre begreber dækker over en lang række uforenelige synspunkter. Vi er basalt set enige om, at vi vil have mere af det gode, men vi er ikke enige om, hvad det gode er.