Israel beskylder Unesco for at ignorere jødedommens rødder

Det svarer til at afvise, at Egypten har forbindelse til pyramiderne, lyder det fra Israels premierminister Benjamin Netanyahu, efter Unesco har vedtaget en resolution, der kun omtaler Jerusalems helligsteder som muslimske

Tempelpladsen midt i Jerusalem er den vigtigste helligdom i jødedommen og samtidig den tredje-vigtigste helligdom i islam, da det er her, at al-Aqsa-moskéen og Klippemoskéen ligger. Billedet her er taget under muslimernes ramadanfejring tidligere på året.
Tempelpladsen midt i Jerusalem er den vigtigste helligdom i jødedommen og samtidig den tredje-vigtigste helligdom i islam, da det er her, at al-Aqsa-moskéen og Klippemoskéen ligger. Billedet her er taget under muslimernes ramadanfejring tidligere på året. . Foto: Mahmoud Illean/AP/Polfoto.

Absurd teater, historieforvanskning og rendyrket anti-semitisme.

De israelske medier har flydt over med følelsesladede kommentarer de seneste dage, efter at FN’s uddannelses- og kulturorganisation, Unesco, i sidste uge stemte for en resolution om Jerusalem, hvor de jødiske helligdomme som Tempelpladsen og Grædemuren udelukkende bliver omtalt ved deres arabiske, muslimske navne.

Tempelpladsen er den vigtigste helligdom i jødedommen og samtidig den tredjevigtigste helligdom i islam, da det er her, at al-Aqsa-moskéen og Klippemoskéen ligger. Men i Unescos nye resolution, der blev endeligt vedtaget i går, bliver de store helligdomme kun beskrevet som muslimske.

Det er både absurd og dybt anti-israelsk at fraskrive jøderne deres historiske ret over de vigtigste helligdomme, lyder det fra Israels premierminister, Benjamin Netanyahu. Han mener, at Unesco dermed har mistet sin legitimitet.

”At påstå, at Israel ikke har nogen forbindelse til Tempelpladsen og Grædemuren, er det samme som at sige, at Kina ikke har forbindelse til Den Kinesiske Mur, eller at Egypten ikke har forbindelse til pyramiderne”, siger han til nyhedsbureauet Reuters.

På samme måde har Israels uddannelsesminister, Naftali Bennett, hånet Unesco for ordvalget og samtidig besluttet, at Israel sætter sit samarbejde med FN-organet på pause.

”Jerusalem er ikke nævnt en eneste gang i Koranen. I den jødiske bibel står den nævnt 667 gange. Til jeres orientering, Unesco”, skriver han på Twitter.

Resolutionen er egentlig en kritik af det, Unesco omtaler som Israels besættelse af Østjerusalem og af den måde, Israel varetager helligstederne i byen på. Det er dog snarere ordvalget om helligstederne end selve indholdet af kritikken, der er løbet med opmærksomheden.

Det er Palæstina, der er godkendt som medlemsland i Unesco, der i samarbejde med en række andre arabiske lande har været primus motor for at få resolutionen til afstemning i Unescos ledende råd. Den har tidligere været til afstemning i andre råd i Unesco, hvor den også er blevet vedtaget. Og blandt palæstinensiske ledere har man ikke meget til overs for den israelske kritik.

”Resolutionen afspejler, at flertallet af medlemsstater er forpligtet på at konfrontere Israels straffrihed og opretholde de principper, der udgør Unescos fundament”, lyder det i en udtalelse fra det palæstinensiske udenrigsministerium til tv-kanalen Al-Jazeera.

Men ordvalget om Jerusalem er dog blevet for meget for Unescos generaldirektør, Irina Bokova. Hun har efterfølgende understreget i en kommentar, at Jerusalem er hellig for både kristne, jøder og muslimer.

”Kulturarven i Jerusalem er udelelig, og hvert religiøst samfund har ret til eksplicit at få anerkendt sin historie og sit forhold til byen”, siger hun ifølge avisen Haaretz.

På samme måde har FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, distanceret sig fra resolutionen.

”Generalsekretæren understreger betydningen af Den Gamle By i Jerusalem samt dens mure for de tre monoteistiske religioner og bekræfter vigtigheden af de religiøse og historiske bånd til de hellige steder for både jøder, kristne og muslimer”, lyder det i en udtalelse fra Ban Ki-moon ifølge den israelske nyhedsside Ynetnews.

Men med den kommentar ligger generalsekretæren under for israelsk spin, mener den palæstinensiske udenrigsminister, Riyad Al-Malki.

”Ban Ki-moon vælger at slutte sig til koret for at lægge en dæmper på (…) mediespinnet orkestreret af Israel, den besættende magt, der forsøger at skifte fokus fra Israels ulovlige og koloniale handlinger i det besatte Østjerusalem til emner, der er irrelevante for indholdet og målet med resolutionen”, siger han ifølge det palæstinensiske nyhedsbureau Wafa.

Benjamin Netanyahu.
Benjamin Netanyahu. Foto: Gali Tibbon/Polfoto
Ban Ki-Moon. -
Ban Ki-Moon. - Foto: Bebeto Matthews/Polfoto