Berømt italiensk opera må takke nej til over 100 millioner fra Saudi-Arabien

Den verdensberømte opera La Scala i Milano har måttet droppe samarbejde med Saudi-Arabien og sige nej til 100 millioner kroner, øjensynligt på grund af Italiens stærke mand indenrigsminister Matteo Salvini

Mange operaelskere sørger over, at den kendte opera i Milano i Italien La Scala, der har lidt under nedskæringer i flere år, nu går glip af en donation fra Saudi-Arabien på 100 millioner kroner, der kunne have gjort meget for kunsten. –
Mange operaelskere sørger over, at den kendte opera i Milano i Italien La Scala, der har lidt under nedskæringer i flere år, nu går glip af en donation fra Saudi-Arabien på 100 millioner kroner, der kunne have gjort meget for kunsten. – . Foto: Brescia/Amisano/AFP/Ritzau Scanpix.

EFTER ET POLITISK DRAMA, værdigt for enhver teaterscene, har Italiens verdenskendte opera La Scala i Milano i løbet af kort tid først takket ja og så nej til en massiv investering fra Saudi-Arabien.

Operaen går dermed glip af over 100 millioner kroner, tilsyneladende på grund af generel politisk modvilje over for muslimsk indflydelse og mod styret i Riyadh efter drabet på journalisten Jamal Khashoggi på den saudiarabiske ambassade i Istanbul.

”Dem kan vi godt undvære,” sagde for eksempel indenrigsminister Matteo Salvini i følge avisen La Repubblica om saudiaraberne, mens en af politikerne på det yderste højre – Ignazio La Russa, som er vicepræsident i senatet for partiet Fratelli d’Italia – skrev i en klumme i avisen Secolo d’Italia, at han ”måske overdrev, men ikke meget”, når han spurgte, om ”kvinderne så skulle til at bære slør for at komme ind i La Scala”.

DE ITALIENSKE MEDIER har dog kastet sig over mange andre teorier for baggrunden for skandalen. I første omgang landede sorteper hos operaens direktør, østrigeren Alexander Pereira, der har været øverste chef for La Scala siden 2014.

Han blev krævet fyret, blandt andet af flere medlemmer af regeringspartiet Lega, men formanden for operaens bestyrelse, Giuseppe Sala, der også er borgmester i Milano for det socialdemokratiske oppositionsparti PD, støttede sin direktør.

Giuseppe Sala sagde dog i følge Corriere della Sera, at Scalas direktør havde været naiv.

”Han må lære at forstå, hvordan italiensk politik fungerer,” mente Sala.

”Hvis man forventer, at en politiker, der siger én ting den ene dag, også siger det den næste, så tager man fejl.”

Bestyrelsesformanden nævnte direkte Matteo Salvini. ”For et år siden talte han om Saudi-Arabien som en troværdig partner, i dag siger han nej.”

OG EN FREMHERSKENDE TEORI handler da også om, at netop Salvini står bag balladen. Inden sin tiltræden var han tilhænger af et øget samarbejde med saudierne og sagde blandt andet tilbage i 2017 til Il Populista, der er Salvini- tilhængernes netmedie:

”Saudi-Arabien har indset, at Qatar finansierer og fostrer terrorisme.”

Siden efteråret er Salvini dog vendt på en tallerken og besøgte ligefrem Qatar i oktober.

”Qatar udmærker sig ved en vis balance i forhold til den ekstremisme, vi ser for tiden fra nogle lande som Saudi- Arabien. Jeg siger, at jeg har set et land, der er stabilt og sikkert, hvor den islamiske ekstremisme ikke har nogen fremtid,” skrev Salvini fra Qatar på Facebook.

Flere iagttagere, som blandt andre Andrea Sparaciari i den italienske udgave af netmediet Business Insider, har bemærket, at den meget Rusland-venlige Salvinis kovending er sket, mens Rusland prøver at lande salget af et avanceret russisk antiluftskytssystem til Qatar, trods rasende protester fra Saudi-Arabien.

Samtidig skrev ugemagasinet l’Espresso i februar, at et russisk oliefirma, kontrolleret af præsident Putin, skulle have sendt tre tons diesel til et italiensk firma, der skulle kanalisere overskuddet videre til Salvinis parti, Lega, som et tilskud til valgkampen før EU-parlamentsvalget i maj.

Det ofte særdeles godt underrettede webmedie Dagospia skriver dog, at flere Lega-folk selv havde været med til den indledende del af aftalen mellem Saudi-Arabien og La Scala.

Ifølge Dagospia skulle Matteo Salvini simpelthen have besluttet at løbe fra aftalen med saudiaraberne i håb om, at det kunne ende med at vælte Giuseppe Sala som borgmester i Milano. Salvini startede selv sin politiske karriere som medlem af Milanos byråd, og det er mere end en torn i øjet på ham, at byen styres af centrum-venstrepartiet PD, skriver Dagospia.

Og imens får det lidt eller ingen omtale, at mange operaelskere sørger over, at La Scala, der har lidt under nedskæringer i flere år, nu går glip af 100 millioner kroner, der kunne have gjort meget for kunsten.

Netavisen Milano Today skriver for eksempel, at Italien i forvejen har en samhandel på fire milliarder euro om året med saudierne. ”Og har nogen nogensinde hørt nogen brokke sig over dét kommercielle samarbejde?”, spørger avisen.

Giuseppe Sala har sagt, at Scala-operaen stadig har i sinde, som planlagt, at gennemføre en turné i Saudi-Arabien til næste år.