Izborskijklubben er tænketanken bag Putins ideologiske krig

Putins ideologiske bagland | Medlemmer af den russiske tænketank Izborskijklubben har i mange år sagt det samme, som nu siges af præsident Putin og den russiske regering uden, at det er blevet taget rigtig alvorligt. Invasionen af Ukraine giver grund til at se nærmere på, hvad klubben siger

Den russiske forfatter og intellektuelle Aleksandr Prokhanov (tv.) er formand for og grundlægger af den konservative tænketank Izborskij-klubben, hvor filosoffen Aleksandr Dugin (th.) er blandt de mest kendte medlemmer.
Den russiske forfatter og intellektuelle Aleksandr Prokhanov (tv.) er formand for og grundlægger af den konservative tænketank Izborskij-klubben, hvor filosoffen Aleksandr Dugin (th.) er blandt de mest kendte medlemmer. Foto: Ramil Sitdikov/Sputnik/Ritzau Scanpix og Zurab Dhzavakhadze/Tass/Ritzau Scanpix.

”De russiske kampvogne i Kyiv er hverken sendt af Putin eller Sergej Sjojgu (russisk forsvarsminister, red.), men af selve den russiske historie. Det er en grum, men lovmæssig proces.”

Denne tolkning af den russiske invasion i Ukraine skyldes den russiske forfatter Aleksandr Prokhanov, som udtalte den i et interview allerede den 26. februar, to dage efter påbegyndelsen af Ruslands ”særlige militære operation”. At det ikke er nogen tilfældig strøtanke, har han senere bekræftet ved at gentage udsagnet med lidt andre ord, men med samme mening: at de russiske styrker i Ukraine først og fremmest styres af nogle overindividuelle ”konstanter” i russisk historie.