Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

- Jan Lindhardt bør sige undskyld

Denne klumme af tidligere biskop Jan Lindhardt i Kristeligt Dagblad den 31. marts har fået flere katolske præster til at reagere kraftigt.

Jan Lindhardts påstande om cølibat og pædofili er ubegavede, skriver Daniel Nørgaard, katolsk præst

Jan Lindhardt formår i sin klumme Kirkeligt Set i Kristeligt Dagblad den 31. marts at blande flere virkeligheder sammen, som ikke har noget med hinanden at gøre uden at underbygge sine påstande med fakta.

Jan Lindhardt påstår blandt andet, at den intellektuelle standard højnes ved at vokse op i et hjem med mange bøger. Selv er han et eksempel på det modsatte – på trods af at han er vokset op hos P.G. Lindhardt, er Jan Lindhardt ikke ret begavet.

Kære læsere. Jeg vil skynde mig at undskylde for denne nederdrægtige mudderkastning. Det er ikke, fordi jeg ønsker at bringe så grim en tone ind i debatten, men for at illustrere for jer, hvor lavt Jan Lindhardt er sunket i sin argumentation.

Jeg vil lade det være op til jer at dømme: Hvad er værst? At blive kaldt uintelligent eller at blive kaldt pædofil?

Jan Lindhardt skriver, at "katolikkernes håbløse cølibatskrav viser sig at have meget alvorlige bivirkninger i form af fordærvelse af den sunde fornuft og instinkt angående, hvad man kan tillade sig, og hvad man slet ikke kan i forhold til børn". Og han påstår, at pædofili kun er et stort problem inden for den katolske kirke. Er det ikke mudderkastning? Det er at mistænkeliggøre folk som mig, der lever i cølibat, for at være pædofil.

Det er ogsåubegavede påstande, der vidner om, at Jan Lindhardt kun læser avisoverskrifter og ikke går i dybden med temaet. Hvor har han beviserne for, at seksuel afholdenhed fører til pædofil adfærd? De undersøgelser, der er lavet, peger på det modsatte. Og hvad med Jesus – var han pædofil?

Hvis Jan Lindhardt gik i dybden i sagen om katolske præsters overgreb, ville han kunne se, at ingen præst hævder sin ret til at dække over andres misbrug. Tavshedspligten er et helt andet tema. De, der gider ulejlige sig med at læse andet end Ekstra Bladet og Kristeligt Dagblad, vil også kunne få afkræftet, at pave Benedikt XVI skulle være indblandet i at dække over overgreb.

Jesus siger selv i Matt. 19, 11-12, at nogle er kaldet til at leve i cølibat, men at det ikke er alle, der kan rumme dette. Der er mange ting, som Jan Lindhardt ikke kan rumme, men det undskylder ikke, at han skal overtage Lars Hedegaards retoriske indfald. En undskyldning ville nok være på sin plads!

Daniel Nørgaard er katolsk præst.