Kurt Strand: ”Jeg kan rigtig godt lide Uffe Elbæk”

Nok kan Alternativets forslag om 30-timers arbejdsuge synes urealistisk, men det er godt for den demokratiske proces, at partiet insisterer på, at politik handler om visioner, skriver Kurt Strand.

Alternativets frontfigur, Uffe Elbæk, var i torsdags i krydsild på DR 1 hos Kåre Quist. - Foto fra ”Mød partierne”.
Alternativets frontfigur, Uffe Elbæk, var i torsdags i krydsild på DR 1 hos Kåre Quist. - Foto fra ”Mød partierne”.

”Jeg er overrasket; glædeligt overrasket”.

Selv havde Alternativets Uffe Elbæk egentlig ikke troet på stemmer nok ved det forestående folketingsvalg, men med positive meningsmålinger som rygstød lod den lidt sindige kaospilot fra Aarhus sig ikke ryste af noget som helst, da han torsdag aften var gæst i ”Mød partierne” på DR1.

Selv nogle af alternativ-kandidaternes medvind-på-cykelstierne-forslag bed ikke på. Som da partilederen blev præsenteret for en vestjysk kandidats forslag om at gøre offentlig transport - inklusive flytrafik - gratis: ”Man kan i hvert fald sige, at det er alternativt. Og det er jo det, der sker i en valgkamp; at vores kandidater i yderste led bliver testet af jer i DR”.

Helt centralt i udsendelsen stod selvfølgelig partiets forslag om 30 timers arbejdsuge, mindre ressourceforbrug og bedre livskvalitet. Endnu en gang blev Uffe Elbæk konfronteret med beregninger, som anfægtede realismen i forslagene.

Og endnu en gang fremstod det egentlig lidt befriende, at Alternativet ikke lader sig forstyrre af hverken tænketanks- eller finansministerielle regneark og i stedet fastholder, at politik handler om visioner. Umiddelbart urealistisk, javist, men godt for den demokratiske proces, at liste Å's kandidater iført et umiskendeligt højskolelærerlook insisterer på at diskutere, hvad vi egentlig vil med vores samfund.

En vægtning af alle meningsmålinger i valgkampens første uge, foretaget af valgforsker Søren Risbjerg Thomsen for netavisen Altinget, giver Alternativet 3,5 procent af stemmerne eller seks-syv mandater. Det er derfor med god grund, at det nye partis kandidater bliver omfavnet af dem, som efter den 18. juni dels kan blive afhængige af dem, dels har en interesse i at holde andelen af stemmer over spærregrænsen, så ingen går til spilde.

Som fødevareminister Dan Jørgensen skrev på Twitter allerede i sidste uge, da en måling for første gang passerede de magiske to procent:

”Jeg kan faktisk rigtig gode lide Uffe Elbæk og Alternativet - håber de kommer ind!”

Kristeligt Dagblad anmelder alle partilederes deltagelse i ”Mød partierne”, som vises på DR 1