Jødernes 400 år i Danmark har også været fyldt med antisemitisme

Jødernes historie i Danmark kan ikke reduceres til redningsaktionen i 1943. Antisemitismen har også haft gode kår, pointerer historieprogram på P1

Redningsaktionen i 1943, hvor tusindvis af jøder blev hjulpet fra Danmark til Sverige, er et for entydigt billede af en kompleks historie om at være jøde i Danmark. "Kampen om historien" på P1 forsøgte i tirsdags at nuancere historien. Billedet viser en rekonstruktion af redningsaktionen.
Redningsaktionen i 1943, hvor tusindvis af jøder blev hjulpet fra Danmark til Sverige, er et for entydigt billede af en kompleks historie om at være jøde i Danmark. "Kampen om historien" på P1 forsøgte i tirsdags at nuancere historien. Billedet viser en rekonstruktion af redningsaktionen. Foto: Scanpix Danmark.

I år er det 400 år siden, Christian IV inviterede jøder til at tage ophold i Danmark, hvor de fik ret til fortsat at dyrke deres egen religion i et land, hvor der ellers ikke var religionsfrihed.

Jubilæet har givet anledning til at repetere jødernes danske historie, hvor det oftest er redningen af jøderne i 1943, der bliver fremhævet. Redningsaktionen er tæt på enestående i europæisk sammenhæng, men uden modhager er historien om jøderne i Danmark ikke. Heller ikke her i landet kan jødernes historie fortælles uden også samtidig at fortælle historien om antisemitismen.