DR 2's Temalørdag gav fantastisk indblik i verdens største koralrev

Dyr og planter kunne studeres i de mest fantastiske former, farver og i hidtil usete nærbilleder, da DR 2 sendte Temalørdag om verdens største koralrev. Arkivfoto.
Dyr og planter kunne studeres i de mest fantastiske former, farver og i hidtil usete nærbilleder, da DR 2 sendte Temalørdag om verdens største koralrev. Arkivfoto. Foto: AP/Ritzau Scanpix .

DR 2 havde som Temalørdag denne gang valgt at sende tre britiske programmer fra 2016 under fællestitlen ”Great Barrier Reef - det magiske koralrev”. Atter engang kunne seerne opleve tv, når tv er bedst: Både som kikkert, periskop og mikroskop.

Dyr og planter kunne studeres i de mest fantastiske former, farver og i hidtil usete nærbilleder. De tre udsendelser blev bragt med den legendariske formidler af tv-naturprogrammer Sir David Frederick Attenborough.

Da Attenborough er født 1926, må han altså have været tæt ved de 90 år, da udsendelserne blev produceret. Det fornemmedes bestemt ikke, da man så ham klatre ind og ud af en snæver miniubåd for at kunne præsentere seerne for en den undersøiske verden ud for Australiens nordøstlige, flere hundrede kilometer lange kystområder.

Attenborough har i mere end 50 år for BBC lagt karakteristisk stemme og ansigt til utallige programmer, som har dannet skole for alverdens tv-orientering om alle tænkelige naturforhold. Jeg husker specielt den serie på ti afsnit, der i 1979 blev sendt under fællestitlen ”Life on Earth”.

Det var I 1957, at Attenborough for første gang dykkede ved The Great Barrier Reef, i den første udsendelse omtalt som ”Jordens største levende konstruktion”. Dengang virkede koralrevet som en oldgammel og solid struktur, men nu er det voldsomt udfordret og truet af de ødelæggende menneskeskabte virkninger.

Han kunne næsten 60 år efter vende tilbage til, hvad der også blev omtalt som ”en ufattelig stor undersøisk by”. Denne gang på forskningsskibet, Alucia, der er udstyret med en teknologi, der på en enestående måde satte den erfarne naturforsker i stand til at sammenligne et før og et nu.

Det blev til en skabelsesberetning, som i en lang kæde af generationer på mytologisk vis er blevet overleveret og genfortalt af de australske aboriginals i deres urgamle rituelle danse og fortællende sange. Alt sammen sådan at seerne for første gang fik indtryk af stedernes righoldige plante- og dyreliv. Så righoldig er artsrigdommen, at den uden videre blev sammenlignet med livet i den mest frodige regnskov.

De økologiske forhold viste sig at være både stærkt levedygtige og ekstremt sårbare. Fødekæder, der består af ”de største havdyrs besøg hos de mindste” er kun livskraftige, når de ikke forstyrres af menneskenes brutale påvirkninger i form af de bivirkninger, vi alle kender til under betegnelser som klimaforandringer, kvælstofudledningen og overfiskning.

Kunstig opvarmning og forurening har igennem især de seneste 30 år halveret bestanden af de livsvigtige koraldyr, som danner grundlaget for de mangeartede vækster og smådyr, der igen ernærer de utallige større fisk og havdyr, samt den halvanden million fugle, der lige så regelmæssigt som hajer og hvaler opsøger de omkring 900 øer, der breder sig over 2000 kilometer under navnet The Great Barrier Reef, verdens største koralrev.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder