Journalist og blogger: Mænd skal tage sig sammen og blive voksne

Manden står i en forandringstid, hvor både de traditionelle mandedyder samt nye dyder forventes. Og det kan være svært for nogle mænd at leve op til, mener blogger Ole Grosen

”Jeg synes ikke, at vi nærmer os katastrofen. Mænd er ved at finde ud af det,” siger mandeblogger Ole Grosen. – Arkivfoto: Alexander Nicholson/Millennium Images/Ritzau Scanpix.
”Jeg synes ikke, at vi nærmer os katastrofen. Mænd er ved at finde ud af det,” siger mandeblogger Ole Grosen. – Arkivfoto: Alexander Nicholson/Millennium Images/Ritzau Scanpix.

Ole Grosen, du er journalist og blogger om kønsroller og særligt manderollen. Hvorfor ser vi denne udvikling på den voksende gruppe af mænd, som har svært ved at finde en partner, og som sakker bagud i forhold til kvinder?

”Mange mænd befinder sig i et vadested. Der bliver efterspurgt ikke blot traditionelle maskuline dyder, men også nye dyder, som nogle mænd har adopteret, men langtfra alle. Det er en forandringstid.

Kvinder er mere sociale – jeg vil ikke sige, at mænd er halvautistiske, men det er nok lidt derhenad. Vi har ikke så stor en palet som kvinder, til gengæld er vi gode til det, vi kan, nemlig at gå i dybden og konkurrere med andre mænd. Men generelt står manden i dag et svært sted.”

Hvorfor?

”Fordi kravene til manden ændrer sig. Kravene til kvinder har også ændret sig, de har bare 40-50 års forspring. Da kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet i 1960’erne, lærte de at være både mødre og kvinder og medarbejdere. Det sted er der nogle mænd, der ikke er kommet til endnu. Manderollen er blevet bredere og har fået flere facetter, og det stiller nogle krav, som nogle har svært ved at leve op til.”

Hvorfor kan mændene ikke følge med?

”Det gælder også kun nogle mænd og i nogle samfundslag. Nu kommer jeg til at trække det meget groft op, men hvis vi ser på under- og overklassen, er der her stadig en stor respekt for den traditionelle manderolle. Nord for København er kvinder vilde med, at mænd kan skrabe pengene sammen, mens de selv sørger for at holde sig seksuelt attraktive. Og i underklassen er der masser af kvinder, der godt kan lide stærke mænd, som kan grynte og har tatoveringer. Jeg ser mere problemet med manderollen blive italesat i den akademiserede middelklasse. Og som en diskussion mellem by og land. Det er storbylivet og det frisindede tankesæt kontra de mere konservative værdier i provinsen.”

Men der er faktuelt mænd, som ikke uddanner sig højt, og som bliver i provinsen, mens kvinderne flytter til byerne for at uddanne sig. Er det ikke et udtryk for en manderolle i forfald?

”Jo, for mændene efterlader jo sig selv. Det er ikke kvindernes skyld. Mændene skal tage sig sammen. Hvis det, de har, ikke er attraktivt, må de enten undvære karriere eller partner eller kigge på, om de kan justere lidt på sig selv for at møde samfundets forventninger. Ellers render de panden mod en mur.

Jeg siger ikke, at vi skal helt væk fra de traditionelle mandedyder, for dem ser jeg mange fordele ved, men der sker heller ikke noget ved, at mænd udvider deres palet og får flere farver. Der er ikke noget mærkeligt i, at en højtuddannet akademikerkvinde ikke falder for en lavtuddannet mand i provinsen. Hun vil jo gerne have en på sit eget niveau. Men ligesom det er en tabersituation for den lavtuddannede mand i provinsen, ender det også med at blive en tabersituation for den højtuddannede kvinde, for der er ikke mange mænd at vælge imellem, hvis ikke mændene tager sig sammen.”

Du siger, at mændene skal tage sig sammen. Hvad skal de gøre?

”De skal begynde at læse bøger, de skal lave andet end at spille fodbold med gutterne, og de skal holde op med at gå med omvendt kasket, til de er i 40’erne. De skal blive voksne. Jeg tror ikke, at kvinder omkring de 30-40 år vil have en drengerøv, de vil have en fornuftig mand.

Mænd skal finde ind til den gode essens i de traditionelle mandedyder og tage nogle af de gode kvindedyder til sig. De skal blive mere rummelige, mere tålmodige, mere lyttende, mere kommunikerende. Og så skal de holde fast i at være robuste og beslutsomme.”

Hvorfor har mændene ikke fulgt med, da kvinderollen ændrede sig for 40-50 år siden? Hvorfor ændrede mændene sig ikke dengang?

”Jeg tror, det har noget at gøre med, at kvinder er mere omstillingsparate. Og så ligger det nok dybt i os, at vi skal passe på familien. Det betyder ikke, at mænd er bange for kvinder, der tjener mere end dem, det tror jeg ikke, men mænd ser det nok som deres pligt i hvert fald at sørge for, at familien har det, den har brug for.

Men nu skal vi heller ikke gøre det til et større problem.

Halvdelen af danske mænd og kvinder lever i traditionelle parforhold, og de fleste finder ud af det sammen. Jeg synes ikke, at vi nærmer os katastrofen. Mænd er ved at finde ud af det. Mine bedstefædre kunne ikke lave andet mad end at varme mælk, og for dem var det utænkeligt at være med til deres børns fødsler. Min far var med til min, godt nok fordi jeg blev født hjemme. Men jeg kunne ikke drømme om ikke at have været med til mine børns fødsler, og sådan bliver det jo ved. Så det skal nok komme, manden skal bare lige finde sig til rette med forandringens vinde.”