Julen handler om at give

etisk set

I FORLÆNGELSE af min Etisk set med overskriften Til hvem det måtte vedrøre den 18. november har jeg ikke kunnet slippe tanken om de mennesker i Danmark, som dør helt alene. Uden familie. Uden venner. Når disse mennesker dør, tager kommunen sig af begravelsen, som ofte foretages uden nogen form for højtidelighed eller ceremoni. Og det var det, omtalte klumme drejede sig om.

Senere har journalist Jens From Lyng skrevet om sagen i Kristeligt Dagblad den 6. december, og avisens lederartikel kommenterede den mandag den 9. december. Yderligere har Morgenavisen Jyllands-Posten og andre omtalt sagen. Endelig har folketingsmedlem og tidligere minister Minister Per Stig Møller (K) stillet et skriftligt spørgsmål til kirkeministeren vedrørende problematikken.

Når det så er sagt, har vi stadigvæk tusinder af levende, ensomme ældre mennesker omkring os. De er måske vores naboer, overboer, genboer eller underboer. Mon ikke vi har bemærket, at gamle fru Jensen på 4. sal aldrig får besøg af andre end hjemmehjælpen? Eller at gamle hr. Jørgensen på den anden side af gaden kun går ud og møder andre mennesker, når han skal købe ind? Hvordan mon de har det her op til jul? Mon nogen vil huske dem? Eller sidder de ene og forladte hele december? Hele julen?

Ensomhed er et omfattende problem blandt ældre i Danmark. De seneste tal fra EGV-Fonden viser, at cirka 65.000 ældre over 65 år ofte føler sig ensomme. Det er ikke blot et problem for de mange ensomme, men så sandelig også for samfundet.

Ifølge rapporten Risikofaktorer og folkesundhed i Danmark indlægges mere end 10.000 ældre årligt på grund af svage eller manglende relationer til andre mennesker. 1500-2000 ældre dør hvert år på grund af svage sociale relationer. Lægerne kontaktes op mod 125.000 gange årligt af ældre, der bare trænger til en at snakke med. Derudover får hver femte over 80 år i dag antidepressiv medicin.

Mange af os har her i december travlt med lange ønskelister og huskesedler i forbindelse med forberedelserne til julefestlighederne. Vi glæder os til børns, børnebørns, andre familiemedlemmers og venners besøg. Julen er simpelthen en skøn tid!

Men kunne vi måske midt i vores travlhed stoppe op og overveje, om ikke vi lige kunne bruge nogle minutter på at give opmærksomhed til et ensomt menneske i nærheden.

Dette siger jeg ikke, for at nogen skal få dårlig samvittighed over ikke at prioritere tid til det. Jeg siger det lige så meget til mig selv. Og jeg gør det, dels fordi jeg ved, at det glæder et ensomt menneske utroligt meget, dels fordi vi selv vil opleve en endnu større glæde ved at gøre det.

Kunne vi måske her i den travle juletid tage tid til at banke på bare én dør hos en ensom ældre i nærheden og sige hej eller god dag og glædelig jul, eller hvad der nu er mest naturligt for en? Måske kunne man endog strække sig til at invitere på en kop kaffe?

Det ville være en god julegave til den ensomme og bestemt også til os selv. Og måske kunne det endog udvikle sig til et venskab, som begge parter har glæde af. Den bedste gave er ikke en ting. Den bedste gave er os selv. Vores tid. Vores opmærksomhed. Et besøg. Et brev. Et venligt ord. Og måske endog et smil. Glædelig jul!

Etisk set bliver skrevet på skift af tidligere formand for Det Etiske Råd Erling Tiedemann, højskolefor-stander og medlem af Det Etiske Råd Jørgen Carlsen, lektor og formand for Det Etiske Råd Jacob Birkler, universitetslektor i etik og teknologi Klavs Birkholm og formand for Hospice Forum Danmark Tove Videbæk