Prøv avisen

Julen markerer kristendommens kernebudskab

Vi er ikke prisgivet myter og forestillinger som oparbejdet af menneskers åndelige erfaringer i generationer. Gud træder selv ind i historien og åbenbarer sig selv, skriver Svend Løbner, Kirkeligt Akademi Foto: .

Kristendommen er klar tale. Vi er ikke overladt til egne spekulationer om, hvordan Gud er, og hvad han vil, skriver Svend Løbner, Kirkeligt Medieakademi

JULEN MARKERER kristendommens kernebudskab. For da Jesus blev født i Betlehem, blev det abstrakte konkret, ordet blev kød og Gud blev menneske.

Kristendommen er klar tale. Vi er ikke overladt til egne spekulationer om, hvordan Gud er, og hvad han vil. Jesus er, som teologerne udtrykker det, "den usynlige Guds synlige udtryk".

Vi er heller ikke prisgivet myter og forestillinger som oparbejdet af menneskers åndelige erfaringer i generationer. Gud træder selv ind i historien og åbenbarer sig selv, og hans åbenbaring er så klar og utvetydig, at det er op til os, om vi vil tro og handle på den.

Han har sagt et fuldt og helt ja til os. Vil vi gribe muligheden og sige et lige så rungende ja til ham? Gør vi det, vil vi opleve det mirakel, englene sang om julenat: Fred i mennesker, der har hans velbehag.

Jeg er fascineret af Jesus. Han spørger den lamme mand ved Betesda Dam i Jerusalem: "Vil du være rask?". Sikke et spørgsmål! Manden havde ifølge apostlen Johannes været fuldstændig lam i 38 år! Og her havde han ligget og ventet i årevis på, at vandet i dammen skulle komme i bevægelse. Legenden fortalte nemlig, at den første, som derefter steg ned i vandet, ville blive helbredt.

Den lamme mand er et billede på os mennesker, der i årevis har været overladt til myter og legender, til tilfældige øjeblikke, hvor alle stjerner stod rigtigt, en speciel stemning blev opnået, en særlig healer kom på besøg og så videre – øjeblikke, de fleste af os alligevel altid kommer for sent til! Og nu ligger vi opgivende, apatiske og prisgivet den skæbne, som angiveligt er Guds vilje. Det er i dette religiøse morads, Jesus træder ind. Det er dette åndelige tusmørke, som hans lys gennembryder: Vil du være rask?

Jamen, jeg kan ikke, jeg kommer aldrig hen til det rigtige sted på det helt rigtige og magiske tidspunkt, jeg giver op, svarer vi. Men Jesus siger til os som til den lamme: Rejs dig, tag din seng og gå! Rejs dig – gør noget!

Tag dig seng – tag føringen over dit liv! Før var det sengen, der bar dig – nu bærer du sengen. Og gå – gør det umulige et skridt ad gangen!

Det lyder fuldstændig skørt! Kan du og jeg bestemme over vort liv på denne måde? Kan vi skifte kurs? Kan vi vende det, der eller så ud til at blive vores skæbne?

Ja, på grund af Jesus kan vi. For han er Guds ja til os. Han er Gud korporliggjort. Og med ham i ryggen kan vi træde ud af tvivlens skygge ind i troens lys og leve et positivt, aktivt og udadvendt liv.

Glædelig jul!

Svend Løbner,

Kirkeligt Medieakademi,

Grønnegade 6, 3. th., Vejle