Kæmpevindmøller skader mennesker. Den lavfrekvente støj truer både helbredet og nattesøvnen

Journalist og forfatter Egon Clausen beretter i kronikken med overskriften Vindmøllernes foruroligende fortælling i Kristeligt Dagblad den 25. august om de 150 meter høje vindmøller, der skæmmer hans barndoms landskab i det vestjyske. Han er ked af denne visuelle udvikling, men udtrykker dog forståelse for fremskridtets pris.

Du er for mild, Egon Clausen. Måske skyldes det, at du ikke har kendskab til Aalborg Universitets forskere, der for ikke så længe siden kunne dokumentere den lavfrekvente støj fra denne type vindmøller, der ifølge forskerne truer både helbred og nattesøvn hos dem, der bor inden for to-tre kilometer fra møllerne. Den lavfrekvente støj er den, der høres som en svag brummen fra en opvaskemaskine eller slet ikke høres lydeligt, men alligevel går ind på mennesket ofte døgnet rundt.

Med denne nye viden er det på tide, at landets kommuner beslutter sig til at sige nej, før en VVM-redegørelse sættes i gang til ingen nytte. I Aarhus Kommune er der netop indgået en uformel aftale om dette mellem De Konservative og SF om, at kommunens tilladelse til at rejse disse 150 meter høje vindmøller seks steder skal ses efter i sømmene efter de nyeste forskningsresultater.

Vindmølleindustrien har for knap to år siden haft en 40-siders avis indlagt i en række dagblade om de energirigtige vindmøller, men der er i skamrosningen af disse vindmøller ikke taget hensyn til de direkte skader for mennesker, natur, fugle og landskaber.

I Egon Clausens bandomsland i det vestjyske har de lokale politikere været for hurtige til at beslutte sig for disse vindmøller omkring fire gange højere end Rundetaarn før de tog beslutningen, angiveligt uden kendskab til den forskningsbaserede dokumentation for skaderne.

Så langt tilbage som i 2005 anbefalede det Franske Medicinske Akademi, Académie Nationale de Médecine, en sikkerhedsafstand på mindst 1500 meter.

Claus Jacobsen,Stenvendervej 6,Studstrup, Skødstrup