Prøv avisen
Folketingsvalget i tv

DF vinder stemmer på at holde mund om mærkesager

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, var i torsdags i krydsild på DR 1 hos Kåre Quist. - Foto fra ”Mød partierne”

I Dansk Folkeparti har man åbenbart indøvet en partidisciplin om at undgå valgløfter og kun udstikke nye retninger, så længe de er harmløse. Jo mindre der tales om synspunkter, som partiet er særlig kendt for, desto flere vil nemlig stemme på partiet

Der var blevet streget grundigt ud i emnelisten. Skal vi tale om islamisme? Nej! Arbejdsløshed? Nej. Hvad med EU? Nej. Asylcentre? Nej. Grøn energipolitik? Nej. Samarbejde med Socialdemokraterne? Nej. Aktivistisk udenrigspolitik? Nej. Grænsekontrol? Nej. Australsk bådflygtningepolitik? Nej. Topstyring af Dansk Folkeparti? Nej. Punktafgift på brug af engelsk i reklamer? Nej. Kristendomsundervisning? For himlens skyld, nej!

Jamen, hvad skulle der så tales om? Øh“ hvad med ældreforsorg og dyrevelfærd?

Okay. I Dansk Folkeparti har man åbenbart indøvet en partidisciplin: Kæft, trit og ja, gerne nye retninger, blot de er harmløse. Det har nemlig vist sig, at jo mindre der tales om synspunkter, som Dansk Folkeparti er særlig kendt for, desto flere vil ifølge alle opinionsmålinger stemme på partiet.

Denne observation havde jeg om eftermiddagen fået bekræftet rigtigheden af i P1's valgkampserie ”Bag linjerne”.

Under et interview af en meget sprogbevidst DF-gruppeformand, Peter Skaarup, havde jeg noteret mig, hvad der fik karakter af en anbefaling, som hermed videregives til brug for alle partier:

Tal for alt i verden kun om andre partiers valgløfter. Afgiv aldrig selv noget løfte. Tal i stedet om retninger, ambitioner, visioner, intentioner, målsætninger og hensigter. Tal om alt muligt andet end løfter, for den slags kan brydes. Og løftebrud skal man holde sig på længst mulig afstand fra.

Den advarsel havde Kristian Thulesen Dahl taget til efterretning. Han kunne derfor torsdag aften frejdigt fastholde, at DF fortsat ønsker at bruge seks milliarder på at sikre, at alle pensionister kan komme i bad hver dag, året rundt. Det var jo et retningsgivende ønske. Helt uforpligtende?

Kristeligt Dagblad anmelder alle partilederes deltagelse i ”Mød partierne”, som vises på DR 1