Kære snobbede, elitære litteraturkritikere. Hvorfor skulle der ikke være plads til os bloggere?

Hvis man virkelig elsker litteratur og forstår, hvad den kan, hvorfor er man så ikke interesseret i at brede den til hele befolkningen? spørger litteraturanmelder og blogger Maria Johansen

Vi ønsker ikke at konkurrere. Vi elsker faktisk at læse med hos jer. Men vi vil også have en plads ved bordet,” skriver litteraturanmelder og blogger Maria Johansen.
Vi ønsker ikke at konkurrere. Vi elsker faktisk at læse med hos jer. Men vi vil også have en plads ved bordet,” skriver litteraturanmelder og blogger Maria Johansen. Foto: Mikkel østergaard/Ritzau Scanpix.

Kære snobbede, elitære litteraturkritikere. I gør mig så træt. Her går vi og passer os selv. Vi tror fejlagtigt, at vi lever i en verden, der kan rumme vores meninger. Vi tror, at der er plads til os på vores egne platforme på sociale medier sideløbende med jeres spalteplads i de traditionelle dagblade. Men vi tager fejl.

Vi skal kende vores plads. Vi skal forstå, hvor vi hører til, og at vores mening ingen steder hører hjemme. Hvor vover vi at udtale os om litteratur? Hvor vover vi at have holdninger? Sådan en omgang amatører. Tak for det prædikat. Det vil vi bære med oprejst pande, og lad os nu se nærmere på den omgang amatører, eliten har travlt med at rakke ned på i disse dage.

Vi kan jo starte med denne artikels ophavskvinde. Jeg deler mit grelle amatørarbejde på @bookmeupscotty. Jeg er cand.mag. i kultur og formidling, hvor kulturformidling udgør essensen af uddannelsen.

Jeg havde æren af at blive undervist af selveste Nils Gunder Hansen – som er blandt kritikerne af bogbloggernes virke – i skriftlig formidling, og jeg afsluttede modulet med et 12-tal for mit skriftlige produkt, som for at fuldende komikken var en boganmeldelse. Nuvel, jeg kan da bare have været heldig. Jeg anmelder både litteratur for børn og voksne. Jeg er tidligere dansklærer i folkeskolen og kan derfor med en vis viden og god forståelse for børns læseniveau, lixtal og kognitiv udvikling anbefale bøger til undervisningen. Men jeg er jo bare ét eksempel.

Lad os se på et andet. Julie Rasmine Larsen fra @litfix er et andet modbydeligt eksempel. Hun har også den frækhed at udtale sig om litteratur, selvom hun blot er cand.mag. i dansk og har skrevet speciale om Tove Ditlevsen. Hun modtog i øvrigt også et 12-tal fra Nils Gunder Hansen i sin opgave om ”Sons of Anarchy” versus Shakespeares ”Hamlet”.

Eller hvad med Kathrine Bach Pachniuk fra @bibliotekat, som tror hun må have en holdning til børne- og ungelitteratur, selvom hun kun er uddannet børnebibliotekar og yder konsulentarbejde for eksempel i form af oplæg om dialogisk læsning og betalæsning.

Kan det virkelig passe, at vi ikke må udtale os? At vi ikke må lade vores meninger fylde og tage plads i det store digitale univers?

Der er selvfølgelig også en masse bogbloggere uden boglige uddannelser, men deres publikum er enormt. De formidler med hjerte og forståelse for, hvad det er, den gængse læser har brug for at høre for at vurdere, om bogen er tiden værd.

Hvis man virkelig elsker litteratur og forstår, hvad den kan, hvorfor er man så ikke interesseret i at brede den til hele befolkningen? Hvorfor skulle vi ikke også ønske at skabe læsere, der ikke lige abonnerer på Kristeligt Dagblad, Information eller Berlingske? Hvorfor ønsker vi ikke alle sammen at fange den læser, som bare har en profil på Instagram og falder over en kort anmeldelse?

I har fuldstændig ret i, at vi ofte er positive. Selvfølgelig er vi det. Vi bliver jo ikke lønnet for vores arbejde, så vi tillader os da at udvælge litteratur, som rent faktisk lyder som noget for os, til at læse i vores sparsomme fritid. Så hvad handler det her egentlig om? Vores manglende faglighed eller jeres egen usikkerhed og frygt for at miste jeres eksistensberettigelse? Vi ønsker ikke at konkurrere. Vi elsker faktisk at læse med hos jer. Men vi vil også have en plads ved bordet.

Maria Johansen er litteraturanmelder og blogger.