Mette Bock: Uden kultur bliver livet fladt

Det frivillige engagement i kulturbegivenheder, store som små, får kunsten til at stige, mener Mette Bock (LA)

Mette Bock er folketingsmedlem for Liberal Alliance.
Mette Bock er folketingsmedlem for Liberal Alliance. . Foto: Les Kaner.

Hvad har en garagehøjskole i Fladbjerg ved Mariager Fjord tilfælles med en Andy Warhol-udstilling på kunstmuseet Heart i Birk ved Herning?

Mere, end man skulle tro.

Forrige uge besøgte jeg begge steder inden for et døgn. I Fladbjerg har Birte for egne midler indrettet sin garage med et podie i spåntræ, et klaver, højskolesangbøger og en snes stole. Jeg holdt foredrag, vi sang masser af fællessange, diskuterede livets store spørgsmål og kørte hjem, glade og fyldt med håb denne klare sensommeraften.

Et døgn senere deltog jeg i åbningen af Andy Warhol-udstillingen på kunstmuseet Heart i Birk, der, muligvis som kompensation for at ligge helt derude på den midtjyske hede, har iklædt sig et engelsk navn. Udstillingen viser langt mere interessante sider af Warhols liv og kunst end de portrætter, som mange kender. Hans afgrundsdybe angst for liv og død, tro, kropsforfald, seksualitet – ja, i det hele taget angst for alt det, der har med menneskelivet at gøre. Vi kørte hjem gennem mørket, tænksomme efter konfrontationen med en stor, international kunstners grænseoverskridende udtryk.

Hvad har de to kulturbegivenheder så med hinanden at gøre?

For det første kunne ingen af dem realiseres uden frivillighed og private bidrag. I Fladbjerg er det Birtes personlige engagement, der gør, at lokalsamfundet har en lille perle af en garagehøjskole på kanten af fjorden. I Birk er det mindst et dusin private fonde, vor tids stærkt oversete mæcener, der gør det muligt at bringe en udstilling i international topklasse til Danmark. Den er en rejse værd.

Nu stiger kunsten, udbrød sømanden, der var med til at trække skibet med billedhuggeren Thorvaldsens skulpturer i land. Det frivillige engagement i kulturbegivenheder, store som små, får sandelig også kunsten til at stige.

Begge begivenheder er desuden kultur, der binder os sammen i fælles erkendelser. Det er værd at minde om, at kulturen, dette diffuse begreb, folder sig ud i hele spektret mellem den store, professionelle kunstudstilling og den lille garagehøjskole, som der findes så ufatteligt mange af under mediernes radar. Vi har brug for det hele.

De to vidt forskellige kulturoplevelser pustede til en fin indsigt: Fortrænger vi sorgen og angsten, mister vi jordforbindelsen. Glemmer vi glæden og håbet, mister vi fodfæstet. Uden kultur bliver livet fladt.